5 internationale foodtrends die in 2017 doorzetten
Before Article
foodtrends

5 internationale foodtrends die in 2017 doorzetten

Je gasten kunnen op steeds meer manieren aan een originele, gezonde en afwisselende maaltijd komen. Denk aan maaltijdboxen die voor de hele week voorzien, supermarkten die meer inzetten op voordelige versbeleving en ‘thuischefs’ die maaltijden op bestelling bereiden. Aan de horeca de schone taak om zich te blijven onderscheiden. Wat dat betekent voor de foodtrends in het nieuwe jaar?   

Volgens een uitgebreid rapport van de restaurantconsultants van Baum + Whiteman uit New York – vaak de food hoofdstad van de wereld genoemd – zijn dit enkele van de belangrijkste ontwikkelingen in 2017:

delivery‘Virtuele’ restaurants
Voor de mensen die een goed gerecht willen eten, zonder de deur uit te hoeven of zelf in de keuken te staan. Er ontstaan steeds meer concepten die volledig werken op bestelling via internet en door professionele chefs bereide gerechten thuisbezorgen. Maar ook ‘e-start-ups’: netwerken van thuischefs die op eenzelfde manier werken. Een andere groep start-ups richt zich op avontuurlijke eters die een plaats reserveren in de huiskamer van een thuischef. Deze bedrijven hoeven niet te werken vanuit een A-locatie met een grote oppervlakte voor zitplaatsen. Daardoor kunnen de huisvestingskosten en de prijzen lager worden gehouden, zonder aan kwaliteit in te boeten.

groenteVegetarisch comfortfood
De tijd van groenten als bijgerecht ligt in 2017 verder achter ons. In meer en meer restaurants zijn ze het belangrijkste product op het bord. Of zelfs het enige. Restaurants tonen de veelzijdigheid van groenten bijvoorbeeld in een charcuterie van gerookte wortel, biet, paddenstoelpaté, bietchorizo, gecultiveerde kaas en vijgencompote. Terwijl ook steeds meer chefs werken met zeewier. Daarnaast ontstaan er vegetarische ‘slagers’ die imitatievleesgerechten bereiden. Waardoor hun gasten vleesproducten niet of minder missen.

pokeLunch of voorgerechten in schalen
We blogden er al eerder over: de Pokébowls die je kunt serveren als voorgerecht of lunch. Het zijn schalen vol verse groenten en -meestal- rauwe vis, die geen sausjes of toevoegingen nodig hebben. Een bijzondere beleving in het restaurant, maar ook handig to-go. In 2017 zet deze schalentrend onverminderd voort.

slagerHipster slagerrestaurants
Maar er is een tegentrend: concepten die volledig draaien rondom kwaliteitsvlees en een ambachtelijke beleving, maken een verdere opmars. In deze zaken werken ze volgens een kop-tot-staartprincipe en met vlees van dieren die op diervriendelijke wijze zijn opgegroeid. Dat betekent dat ze er de bekende vleesdelen serveren, maar ook met minder bekende incourante delen. Alles in huis geportioneerd en bereid. Zichtbare kwaliteit die aanslaat.

1057217_twitter_1024x512-13Creatief met ijs
Je onderscheiden met ijs? Ze zijn inmiddels al een rage in Australië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en inmiddels ook al in Nederland te vinden: freakshakes. Ze sluiten niet aan bij de gezonde trend, want het zijn caloriebommen. Het gaat namelijk om ‘freestyle’ milkshake die je aftopt met zoveel mogelijk slagroom, chocolade en andere zoetwaren. Wil je gasten een gezonder dessert voorzetten? Bedenk dan een gezondere variant. Om verder in de gaten te houden: ijs met groentesmaken maakt een opmars. Denk eens aan een ijsje met avocado, pompoen of aardappel.

Lees hier het volledige rapport.