Before Article
couscous

4 eetmomenten uit de Marokkaanse keuken

De Noord-Afrikaanse keuken wordt steeds populairder in ons land. Ga jij inspelen op deze vraag? Zó serveer je een dagje culinair Marokko.

Bij veel Marokkaanse families staat er drie keer per dag een warme maaltijd op tafel. Maar wat serveer je dan eigenlijk en waar moet je op letten?

De ingrediënten voor een ‘Marokkaanse’ menukaart:

 1. Ontbijt: brood of pannenkoeken
  Het traditionele Marokkaanse ontbijt is ontzettend uitgebreid, maar denk om te beginnen eens aan harcha, msemen en baghrir. Harcha is een griesmeelbrood dat je serveert met geraffineerde boter en jam. Een msemen is een Marokkaanse pannenkoek. Bestelt een gast een baghrir, dan krijgt hij een opgerolde luchtige pannenkoek. De vulling bestaat uit roomkaas, amandel en argamdip of -pasta. Bij het ontbijt drinken Marokkanen koffie verkeerd, jus d’orange of muntthee.
 2.  Lunch: tajines of couscous
  Tussen de middag staat er een stoofpan op het menu: een tajine. Een bekende tajine is bijvoorbeeld kalfsvlees met pruimen (of abrikozen), geroosterde amandelen en sesamzaad. Of kippenvlees met doperwt, wortel, aardappel, groene olijven en gekonfijte citroen; een absolute aanrader van Aziz Ouchan. Een favoriet lunchgerecht in Noord-Marokko, vooral op vrijdag, is couscous met zeven groenten. De lunch serveer je met een tapenade van aubergine (zaalouk) óf gegrilde paprika, tomaat en olijfolie (taktokka), pikante olijven en salade Marocaine (met komkommer, tomaat, ui, radijs en Romeinse sla).
 3. Vier-uurtje: zoet
  Rond het einde van de middag is het tijd voor muntthee en zoet. Muntthee is niet alleen gezond, maar het stimuleert ook de spijsvertering. En als zoet tussendoortje serveer je bijvoorbeeld Marokkaanse pannenkoeken met honing en koekjes. Maar je kunt er ook voor kiezen om croissants op de kaart te zetten of producten uit de Franse patisserie. Marokko kent namelijk veel Franse invloeden. Daarnaast heeft de Marokkaanse keuken ook een eigen patisserie met bijvoorbeeld shfenj, een soort beignet.
 4. Diner: tajines, gevuld filodeeg, salades en rauwkost
  Ook het diner is uitgebreid. Je serveert een typisch Marokkaans gerecht met een vistajine uit de oven met aardappel, rode paprika, tomaat en olijfolie. Of een vleestajine met artisjok, doperwt, tuinbonen en aardappelen. Zet daarnaast een frisse salade van ontvelde sinaasappel met oranjebloesemwater, kaneel en honing op tafel. Een Marokkaanse maaltijd sluit je in stijl af met zoet filodeeg, ijs en poedersuiker. Of kies voor vers fruit. De meest traditionele afsluiting? Echte muntthee met Marokkaanse koekjes.

Meer inspiratie? Lees het hier. Deze blog is een partnerbijdrage van Ouchan International