Before Article

The MealMakers: promotie op Facebook en straatverkoop bij clubs

Sinds een jaar hebben Gijs Berendse (20) en Zua Cozijn (22) in Amsterdam The MealMakers. Een cateringconcept waarmee ze gezonde maaltijden voor een scherpe prijs aanbieden. Ook ’s nachts in clubs. Want waarom zou je na het stappen slecht eten en daar veel voor betalen? Berendse over een divers cateringconcept, publiek trekken via Facebook en verkopen op straat zonder foodtruck vergunning.

Hoe werkt jullie concept The MealMakers?

‘We cateren vers en verantwoord eten voor de lunch op maandag, een midnight snack in het weekend en binnenkort een diner op zaterdag. Alles voor een scherpe prijs. We staan in het weekend in de Amsterdamse nachtclubs om naamsbekendheid bij ons publiek te krijgen. En om ze ’s nachts iets anders aan te bieden dan een broodje shoarma.’

Wat een diversiteit. Waarom is er niet gekozen voor één moment?

‘Ik denk dat we onze doelgroep op deze manier het beste bereiken en in hun behoefte voorzien. Ook is het nu nog te combineren met onze studies.’

Het unieke van The MealMakers is: gezond eten bezorgen tegen een lage prijs. Hoe kunnen jullie dit aanbieden?

‘We hebben geen duur pand of andere hoge kosten. We huren een loods in Amsterdam-Noord waar we onze keuken in hebben gebouwd en de maaltijden bereiden. Dit pand is ook direct ons kantoor. We kunnen daarom puur kijken naar inkoop, verkoop en wat onze marge zou moeten zijn. Het vervoeren van het eten doen we in een gek karretje dat achter onze scooter hangt. Zo’n karretje waar oorspronkelijk honden in vervoerd werden.’

Wat kost een maaltijd bij jullie?

‘Een burger die we ’s nachts grillen kost kaal 4,50 euro en dan krijg dezelfde kwaliteit als een burger van een burgerbar. Zo kun je bij ons ook zelf je toppings kiezen, variërend van 0,50 tot 1,50 euro. Ook proberen we altijd een vegetarische optie aan te bieden tegen dezelfde prijs. De prijs-kwaliteit verhouding van shoarma ligt een stuk lager. Het diner op zaterdag gaat ongeveer 7,50 euro kosten.’

Naast een Facebookpagina hebben jullie geen andere communicatiemiddelen. Weten klanten jullie wel te vinden?

‘We hebben inmiddels een site die bijna af is, maar dit hebben we lang uitgesteld omdat Facebook voor ons publiek hét middel is om ons verhaal te communiceren. Wekelijks hebben we een evenement waarvoor bijvoorbeeld tweeduizend mensen op ‘aanwezig’ klikken. Zo zie je wie er aanwezig zijn en kun je via de evenementenpagina’s heel makkelijk communiceren, waardoor je ze warm kunt maken voor onze heerlijke broodjes.’

Hoeveel mensen moeten er op een feestje komen om een goede omzet te draaien?

‘Ongeveer 800 man. Afgelopen jaar deden we soms drie a vier feestjes op een avond. Nu probeer ik een feestje te doen waar we met al onze apparatuur naartoe gaan, een mooie stand neerzetten waarvan we goede foto’s maken. Dit gebruiken we als promotiemateriaal op Facebook.’

Bepaal je aan de hand van Facebook ook hoeveel je inkoopt voor een clubavond?

‘Ja, dit werkt heel goed. Het is afhankelijk van het publiek dat er komt, maar gemiddeld reken ik erop dat 10% iets bij ons afneemt.’

Denk je dat cateren in clubs een groeimarkt is?

‘Clubs trekken voor mijn gevoel steeds vaker naar de buitenwijken van steden. Daar zitten ze in een grote loods waar meerdere eetstands worden geplaatst. Dit is een echte groeimarkt. Maar echt clubcatering niet. Ik merk ook dat we steeds minder welkom zijn. Veel clubs serveren overdag ook eten uit eigen keuken en zien in dat ze dat ‘s nachts ook prima zelf kunnen doen. Onze focus heeft ook altijd gelegen op cateren overdag.’

Terug naar de lunch dan. Jullie bezorgen vanaf januari bij scholen. Is dit niet lastig?

‘Het is inderdaad redelijk ingewikkeld. Studenten bestellen eten en vervolgens komen wij het brengen, maar in verband met vergunningen mogen wij niet op straat verkopen. Er was wel een foodtruck pilot in Amsterdam maar die vergunningen waren meteen weg. Ik heb nu een soort ijscoman constructie bedacht waarbij ik van 11.00 uur tot 15.00 uur langs de hoge scholen en universiteiten rijd. Daar blijf ik 5 minuten bij de ingang stilstaan met een grote vlag op mijn karretje zodat mensen de lunchpakketjes komen halen. Daarna rij ik weer door.’

En hiervoor heb je geen foodtruck vergunning nodig?

‘Nee, je mag een aantal minuten stilstaan. En zeker als mensen het van tevoren hebben besteld. Dan is het slechts afleveren op locatie.’