Before Article
Vleestrends - Foodbrigade

De allerlaatste vleestrends (en hoe je er meer aan verdient)

Hoe behaal je meer omzet met vlees en hoe je bespaar je op de inkoop? Blogger en vleesexpert Gerrit Wafelaar legt uit.

De rising star: worst als alternatief voor de hamburger?

Hamburgers blijven een hot item binnen de horeca, maar chefs zoeken ook naar alternatieven. Worst bijvoorbeeld. Qua prijsstelling net zo gunstig als hamburgers: afhankelijk van de diersoort en samenstelling al verkrijgbaar vanaf 6 euro. En nu nog minder wijdverspreid. Een goed middel dus om je te onderscheiden van de concurrent. Goede keuzes zijn Merguez-achtige producten. Of worsten van het Kloostervarken uit Limburg of van het Iberico-varkens uit Spanje, die beide bekend staan om hun onderscheidende smaak door het intramusculaire vet.

Dry-aged vlees rukt op. Zorg dat je het goed serveert!

De opmars van dry-aged zet voort. Dry staat voor de smaak van het vlees, als gevolg van het rijpingsproces. Je laat het minimaal 21 dagen drogen in een speciale rijpingskast. Het vlees is op z’n best als het voor 18-20 procent is ingedroogd. Alleen nog even de buitenkant eraf halen en je serveert dry-aged zoals het bedoeld is.

Vlees kruid je aan tafel, niet in de keuken

Restaurants reageren op de vraag naar producten zonder allergenen, door meer clean products in te kopen. Vleesproducten die niet zijn voor behandeld met kruiden en smaakversterkers
Tip: breng producten bij je gast aan tafel op smaak. Het laat zien dat je niks te verbergen hebt en je gasten waarderen dit ambachtelijke gebaar.

Prijzen varkensvlees blijven stabiel, met uitzondering van de spareribs

De prijs van losse varkensdelen staan soms niet in verhouding tot de prijs van het hele varkenskarkas. Door de vraag naar specifieke gewilde onderdelen (bijvoorbeeld spareribs), zie je dat deze historisch hoog is. Daardoor is een all-you-can-eat spareribs concept wat minder aantrekkelijk. Tip: denk na over gerechten met kalfsvlees. De aanvoer van kalfsvlees op de markt blijft onverminderd groot, wat gunstig kan zijn voor de inkoop.

Eén reactie op “De allerlaatste vleestrends (en hoe je er meer aan verdient)”

Reageren niet meer mogelijk .