Before Article
India Pale Ale

Hoe je meer verdient aan de trend van India Pale Ale

We zeiden het al: speciaalbieren worden steeds populairder in Nederland, en IPA’s al helemaal. Dus haak erop in! Foodbrigade sprak met zytholoog- biersommelier Karel van Broekhoven van Bier&cO. ‘Dit biertje kent wereldwijde variaties die een mooie toevoeging bieden aan de drankenkaart deze lente.’

Het verhaal dat je vertelt aan tafel

Consumenten zijn uitgekeken op het gewone biertje en zijn op zoek naar een speciaal biertje. De IPA brengt een mooi verhaal uit de koloniale tijd met zich mee. Van Broekhoven vertelt: ‘Engeland had in die tijd de regeling dat soldaten twee Pale Ale’s per week mochten. Onderweg naar India begon het bier snel zuur te worden door de langdurige zeereis. De houdbaarheid werd verlengd door het alcoholpercentage te verhogen van 3,5 procent naar 5 procent. Daarbij werd extra hop toegevoegd, aangezien dit ook de houdbaarheid verlengt. Zo kreeg het bier een extra bittertje. India Pale Ale was geboren. Na een lange periode keerden de Engelsen terug naar hun vaderland en verruilden ze de Pale Ale al snel voor de India Pale Ale. Dit bittertje wordt tot op de dag van vandaag met succes gebrouwen in Engeland.’

Deze twee typen hop onderscheiden we:

  1. De Bitterhop
    Het hoge gehalte aan alfazuren, variërend tussen de 2 procent en 18 procent, geeft een bitterheid af aan het bier. Dat verlengt de houdbaarheidsdatum. Bitterhop wordt aan het begin van het brouwproces toegevoegd zodat het bittere uit de hop gehaald kan worden. Bitterhop is momenteel erg populair in Duitsland en Tsjechië.
  2. De Aromahop
    Deze Aromahop laat het bier een aromasmaak afgeven. Veroorzaakt door het gematigd gehalte aan alfazuren. Aromahop wordt vaak aan het eind van het kookproces toegevoegd, zodat de aromatische oliën niet snel verdampen. Het percentage van de aromatische oliën verschilt van 0,5 procent tot 5 procent. Doordat de aromahoppen weinig bitter afgeven, voegen brouwers vaak bitterhoppen toe. Dit soort hop is erg populair in Amerika en wordt daar veel verbouwd.

De opmars van lokaal IPA

Amerika gaf een eigen draai aan de IPA door meer hop toe te voegen. De ‘Craft Beer Revolution’ in Amerika leidde in Europa tot de terugkeer van IPA’s. Amerikaanse stijlen worden nog gekopieerd, maar in Europa combineren we ook andere bierstijlen. Grote biermerken hebben moeite om in te spelen op de vraag naar speciaalbieren op dit moment. En kleine Nederlandse brouwerijen pakken deze kans met beide handen aan. Dit betekent dat lokale recepten weer een kans krijgen om zich te ontwikkelen.’

Hoe je als horecaondernemer inhaakt op de IPA-trend

Simpel: voeg een paar mooie IPA’s toe aan de drankenkaart. ‘Ga bijvoorbeeld op zoek naar een lokaal speciaalbiertje en onderscheid je van je concurrent! Door de verschillende hopsoorten zijn de smaken en geuren van de IPA’s verschillend. Raak bekend met de achtergrond zodat je een speciaalbier met een verhaal verkoopt. Speciaalbier kan goed combineren met culinaire gerechten. Het geurcomponent zorgt voor een balans in je combinatie en de bitterheid van de hop kan een perfecte begeleiding zijn met een scherp gekruid gerecht. Vergelijkbaar met een wijn, is een zoet speciaalbiertje de perfecte combinatie met een zoet gerecht. Probeer de balans te vinden tussen de diversiteit. De Amerikaanse Hop Ottin combineert bijvoorbeeld erg goed met pittige kipgerechten, terwijl de Belgische Vedett Extra blond een prachtige combinatie vormt met een tomatensalade.’

Eén reactie op “Hoe je meer verdient aan de trend van India Pale Ale”

Reageren niet meer mogelijk .