Before Article

Hoe een product designer jouw horecazaak kan helpen

Ze zijn geen restauranteigenaar, chef-kok of gastvrouw, maar weten wél precies wat er speelt in de horeca. Foodbrigade maakt een ronde langs mensen met een horeca-gerelateerd beroep. Dit keer een interview met product designer en HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) studente Marieke Bekkers.

Waar veel designers kijken naar trends op korte termijn, kijkt een product designer het liefst vijftig jaar vooruit. Het gaat namelijk om vernieuwen, niet om mooier maken. ‘In onze individualistische samenleving groeit de vraag naar samenhorigheid. We willen laten weten waar we zijn en wat ons bezighoudt. Een mooi concept waar ik me op wil richten voor de horeca.’ Hoewel dit nog zeer abstract is, heeft ze ook tips waar je direct mee aan de slag kan. Of die je in ieder geval aan het denken zetten.

Foodbrigade stelde Bekkers de vraag: “Welke producten zouden we in de horeca moeten hebben die er nu nog niet zijn”? Vier creatieve en vooruitstrevende product design ideeën.

  1. Heaters voor je voeten

    ‘Heaters en sfeerhaarden komen in vele vormen en maten. Heaters voor aan de muur, staande terrasverwarmers en er bestaan zelfs tafelheaters in de vorm van een lampje. Maar waarom heb je op het terras alleen maar heaters die gericht staan op het hoofd of lichaam van de gast? Plaats heaters onder de tafel! Wanneer gasten na een wandeling op het terras neerploffen is er niets zo fijn, op een koude avond, als je voeten op te warmen. In de auto richt je ook vaak de blazer op je voeten.’

  2. Lepel 3.0

    ‘De bestaande lepel raakt de tafel wanneer je hem neerlegt. Vervelend, want daardoor wordt de tafel, het tafelkleed of het keukenblad vies. Ik heb een klein standaardje in de lepel verwerkt zodat de lepel niet meer de tafel raakt. Simpel maar heel effectief. Ook vernieuwend is bestek in de vorm van een placemat. Je krijgt dan een placemat waaruit je het bestek kunt drukken en in elkaar kan vouwen. Goedkoop in productie en vervoer, hygiënisch door eenmalig gebruik en gewoon heel erg leuk wanneer je je placemat laat bedrukken met je eigen tekst of logo.’

  3. Een kookboek inclusief ingrediënten

    ‘Een kookboek waar de bladzijden zijn gemaakt van een ingrediënt. Super inventief. En al eens gerealiseerd, want een collega heeft dit kookboek laten maken. Het idee is ook toepasbaar in de horeca: je zou een soepenboek kunnen maken met drie soorten soepen. Geef een mooie beschrijving met inktvisinkt en leg het boek op tafel. Gasten scheuren de pagina eruit en kunnen het laatste ingrediënt op deze manier zelf toevoegen. Hoe leuk.’

  4. Zesteur op maat

    ‘Ik heb een zesteur ontworpen waarbij je af kan stellen hoe dun de schillen moeten zijn. Dit is namelijk bij elke fruitsoort anders en omdat het schaafsel vaak wordt gebruikt als smaakmaker of decoratiegarnituur, is het belangrijk dat de verhouding goed is.’

Eén reactie op “Hoe een product designer jouw horecazaak kan helpen”

Reageren niet meer mogelijk .