Before Article

Het meest bijzondere servies van dit moment

Ze zijn geen restauranteigenaar, chef-kok of gastvrouw, maar weten wél precies wat er speelt in de horeca. Foodbrigade maakt een ronde langs mensen met een horeca-gerelateerd beroep. Dit keer een interview met Leony van Schalm, ontwerpster van een bijzonder servies. Ze werd tweede bij de ontwerpwedstrijd van Cor Unum, De Tafel der Lusten.

De jury: “Het servies heeft een schokkend effect. Ga ik hieruit eten? Het is geraffineerd, sensibel en messcherp uitgewerkt en past bij een bijzonder diner op een bijzondere locatie”. Woorden uit het rapport, met in de jury Sergio Herman. Wat dit servies zo bijzonder maakt? Leony gebruikte haar intieme delen als model.

Instagram: @yourroomdesign
Dutch design weekObjects of the human body

Hoe kom je tot het idee van dit servies?

‘Door deelname aan de wedstrijd van Cor Unum heb ik mijn serviesgoed ontwikkeld. Het thema van de wedstrijd is gebaseerd op De Tuin der Lusten van de Nederlandse kunstschilder Jheronimus Bosch. Voor de ontwikkeling van het servies en voor de presentatie van mijn modellen, heb ik me laten inspireren door de overvloed aan indrukken uit de tuin. Ik heb een tafel rijkelijk aangekleed waarbij ik gebruik mocht maken van sterrestaurant De Baseliek in Harderwijk. De foto’s zijn gebruikt bij de presentatie van de wedstrijd.’

IMG_9318

Sterrenrestaurant De Basiliek

Vertel eens wat meer over het servies

‘Het servies bestaat uit een grote schaal en 9 kleinere schaal modellen. Ik heb het ontworpen voor een 10-gangendiner dat natuurlijk klein uitgeserveerd wordt. Wanneer een restaurant gerechten wil serveren in mijn servies, moeten de gerechtjes daarop afgestemd worden. Maar als een restaurant zijn eigen model wil, dan is dat geen probleem. Wat ik kan doen is kijken hoe een gerecht eruit ziet en daar het servies op aanpassen. Dat is in dit geval ook belangrijk, omdat het servies een klein beetje kan wiebelen. Maar ik wil er niet teveel aan sleutelen, omdat dat het organische effect weghaalt.’

Is het dan wel geschikt voor in de horeca?

‘Elk deel van het servies dat ik giet is hetzelfde, ondanks de organische vorm. Hierdoor kun je het stapelen, wat wel zo praktisch is in de horeca. Ook zijn de amuseschaaltjes tweezijdig te gebruiken. Maar het is vooral uniek. Dat is wat het interessant maakt. Gasten willen tegenwoordig niet meer van een simpel bord eten. Deze beleving geeft een extra dimensie aan het dineren.’

IMG_2040

Is het misschien ook niet flauw of lachwekkend?

‘Ik neem mijn werk serieus en vind het fantastisch als het op een stijlvolle manier wordt ontvangen. Het belangrijkste is dat gasten iets nieuws ervaren en geprikkeld worden. Het servies is inderdaad sensueel en erotisch confronterend, en misschien daarom ook wel een intieme aangelegenheid. Of zelfs lustopwekkend. Iedereen mag zijn eigen interpretatie geven aan mijn werk, dat vind ik mooi.’

Vind je het niet raar dat mensen van jouw intieme delen eten?

‘Nee, helemaal niet. Ik werk er al zo lang aan waardoor ik helemaal over die grens heengestapt ben. Het doel was nooit om het pornografisch of erotisch neer te zetten. En door de wijdstrijd bij Cor Unum is die lading er ook af. Als ik zie hoe Sergio Herman en Ruudt Peters het oppikken, die vonden het geweldig. Op kleine delen van het servies heb ik ook glazuur aangebracht. Ze vonden dat dit het servies een emotionele laag gaf.’

Gaat Sergio Herman het servies opnemen?

‘Ik hoop het! Geweldig als je binnenkort bij The Jane van mijn servies kunt eten. Sergio was erg benieuwd hoe gasten het servies beleven en ervaren. Hij is natuurlijk ook niet alleen geïnteresseerd in het eten, maar ook in de muziek, het design en de sfeer in zijn zaak. De hele ambiance moet perfect zijn. En daar hoort het servies ook bij. Misschien moeten gasten er wel apart voor reserveren als ze van dit servies willen eten.’

Het servies kan ook worden gebruikt als luxe toiletartikel. Hoe ga je van servies naar toiletartikel?

‘Door het ontwerpproces ben ik ook tot andere toepassingen gekomen. Zo wilde ik goud toepassen op het product; het begon met een accent en gedurende het proces kwamen er prachtige gouden schaaltjes uit de oven. Door het ontwerp, en de gouden afwerking is het product heel vrouwelijk. Ik wilde de verschillende toepasbaarheid van mijn modellen laten zien waardoor de luxe bathroomset is ontstaan met een 24 karaats gouden randje. Een mooie 5-delige set waarin je luxe badartikelen kwijt kan of accessoires in kan leggen.’

IMG_2812

Waarvoor kunnen horecaondernemers nog meer bij jou terecht?

‘Al mijn werk in keramiek is geïnspireerd op de natuur. Ik ben met veel dingen bezig waar zeker ontwerpen voor de horeca tussen zitten. Zo maak ik lampenkappen van afvalmateriaal en ik werk aan een grote leren stoel waar een web-patroon in verwerkt is, de Loft Chair.’

 

Eén reactie op “Het meest bijzondere servies van dit moment”

Reageren niet meer mogelijk .