Zo regel je je financiën: 5 tips voor minder onkosten en meer winst
Before Article
financiën regelen Marcel Kuhlmann

Zo regel je je financiën: 5 tips voor minder onkosten en meer winst

Ze zijn geen restauranteigenaar, chef-kok of gastvrouw, maar weten wél precies wat er speelt in de horeca. Foodbrigade maakt een ronde langs mensen met een horeca-gerelateerd beroep. Dit keer een interview met Marcel Kuhlmann: accountant-adviseur bij BDO en expert op het gebied van adviseren en begeleiden van ondernemingen.

Accountancy en belastingzaken zijn misschien niet de grootste hobby van een horeca-ondernemer, maar wel enorm belangrijk. ‘Met de juiste financiële adviezen kun je immers sneller en beter inspelen op veranderingen in je omgeving en de branche.’ Marcel Kuhlmann spreekt uit ervaring: ‘BDO heeft specialistische kennis op horecagebied gebundeld in een branchegroep. Door zaken financieel goed te regelen met je accountant, kun je als horecaondernemer je tijd optimaal besteden aan de zaak en aan je gasten. En daar draait het uiteindelijk om!’

Met deze 5 prestatievelden staat of valt het succes van je horecaonderneming:

1. Een financieel overzicht – hoeveel procent van de omzet mag je personeel kosten?

Kuhlmann: ‘Stel je verwacht een omzet van 1500 euro voor vanavond, dan mag je personeel maximaal 30% van de omzet kosten. Op basis van het uurloon van elke medewerker kun je berekenen hoeveel personeel je moet inzetten. Personeelskosten zijn een van de grootste valkuilen in de horeca! Een accountant kan je inzicht geven in jouw financiële data: winst en verlies, de balans, een marge- overzicht per productgroep en de geschatte omzet voor de rest van het jaar. Alle financiële data kan worden meegenomen in een digitale omgeving en op een eenvoudige wijze worden geraadpleegd.’

2. Brutowinst marge – verdien meer geld door in te delen in productgroepen

‘De totale omzet en inkoopkosten weten ondernemers meestal wel. Maar waarop ze de hoogste winstmarge hebben – fris, bier, wijn of in de keuken -, dat weten ze niet. Je kunt beter sturen wanneer je inzichtelijk hebt welke brutowinstmarge er per productgroep gemaakt wordt. Bijvoorbeeld of je beter een kop koffie of een biertje weg kunt geven. Door dit financiële inzicht kan je winst uiteindelijk een paar procent hoger uitkomen. Het vastleggen van de omzet kan heel eenvoudig. Je boekt het artikel gewoon onder de registratieknop weg. Ook op inkoopgebied valt er wat te winnen. Een klant van mij is in gesprek gegaan met zijn bierbrouwer over de inkoopprijs. Hij kreeg hierdoor een betere inkoopprijs, en geld terug van vorig jaar.’

3. Vergunningen & regelgeving – hoe je de belastingvoordelen plukt

‘Haal je binnen de huidige regelgeving het optimale eruit? Bespreek dat met je adviseur. Een van mijn klanten groeide harder met zijn zaak dan verwacht. Hierdoor lag zijn rendement een stuk hoger dan vooraf ingeschat. Dan moet er iets gebeuren, wil je het fiscaal vriendelijker maken. In zijn geval hebben we de eenmanszaak omgezet naar een BV. Belasting betalen we allemaal, maar we kunnen de financiële afrekening zoveel mogelijk beperken.’

4. Strategie bepalen – hoe je de belastingnadelen voorkomt

‘Zet een stip op de horizon, stippel uit waar je de komende jaren naartoe werkt. Maar blijf wel evalueren; er kan onderweg namelijk van alles gebeuren. Je verkoopt je zaak, opent een zaak erbij of je gaat met pensioen. Met al deze punten dien je rekening te houden.  Vergelijk ze ook met de laatste marktontwikkelingen. Als je bijvoorbeeld nu een VOF hebt en je wilt je zaak verkopen, dan is de belastingdienst de eerste die ruim de helft weghaalt. Je kunt dit voorkomen door je zaak om te zetten naar een BV.’

5. Duurzaamheid – hoe groen denken je ook financieel meer oplevert

‘Met een groen imago spreek je misschien nieuwe of zelfs meer gasten aan. Maar met een groen imago bespaar je ook geld. Met LED-verlichting in je zaak en zonnepanelen op het dak van je restaurant heb je bijvoorbeeld al recht op milieusubsidies en een energieaftrek op je rekening.’

Eén reactie op “Zo regel je je financiën: 5 tips voor minder onkosten en meer winst”

Reageren niet meer mogelijk .