Before Article

Productkennis: dít moet je weten over extra vergine olijfolie

Over extra vergine olijfolie bestaan veel onduidelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat deze niet dezelfde is als olijfolie? Een spoedcursus extra vergine olijfolie van Cecile van Berkum, importeur  van ambachtelijke Spaanse delicatessen bij Saborpuro.

[nieuwsbriefbox][/nieuwsbriefbox]

1. Wat is extra vergine olijfolie?

‘Je hebt geperst sap en geraffineerde olijfolie. Een extra vergine olie is het pure sap van de beste olijven, geproduceerd onder de beste omstandigheden. En dat proef je. Zo’n extra vergine olijfolie ruikt nooit naar “olie”, maar naar natuurlijke dingen als blad, tomaat, banaan of artisjok. En ruikt altijd fris en vers. Als olijven bederven noemen ze dat ranzig. Zodra je dit ruikt of iets modderigs proeft, is het mis. Om extra vergine olijfolie te verkrijgen worden de olijven geplukt, binnen enkele uren na oogsten geperst en verwerkt bij een temperatuur onder de 28°C.’

‘In mijn keuken gebruik ik alleen extra vergine olijfolie en geen geraffineerde olijfolie. Dat past immers niet in een bewuste en gezonde keuken. Extra vergine olijfolie bestaat in vele kwaliteiten en smaken en dus gebruik ik verschillende extra vergine olijfoliën voor verschillende toepassingen.’

Lees ook: 4 manieren om een échte extra vergine olijfolie te herkennen (+bereidingstips)

2. Soms zie je Sansa op het etiket staan. Wat betekent dat?

‘Deze geraffineerde olijfolie wordt gemaakt van resten van de oogst (rans), die op dat moment niet geschikt zijn voor consumptie. Door sterke verhitting en het gebruik van chemische middelen wordt deze olie ontdaan van kleur, geur en smaak en geschikt gemaakt voor de keuken.’

3. Smaakt extra vergine olijfolie bitter of zacht?

’Vaak wordt gedacht dat een goede extra vergine olijfolie zacht smaakt, maar dat is niet zo. De smaak is juist ook bitter. Het is net als bij bier, je moet hier even aan wennen. De bitterheid is typerend  voor de kwaliteit. Het is een natuurproduct en dat proef en ruik je direct. De afdronk moet iets peperigs hebben in de keel. Dit zijn de heilzame antioxidanten die hun werk doen.’

Olijf 4

Lees ook:

3 manieren om op te vallen in het jaar van de zeekeuken (2015)

Dick Middelweerd: wanneer je geld bespaart met fonds

How-to: 5 manieren om je te onderscheiden met chocolademelk

Eén reactie op “Productkennis: dít moet je weten over extra vergine olijfolie”

Reageren niet meer mogelijk .