Before Article

Biertrends: dit zijn de speciaalbieren van 2016

De markt voor speciaalbier is in 2015 ontploft. Ook het komend jaar blijft deze biertrend onverminderd populair. In 2016 gaan we op de Engelse toer, volgens zytholoog en biersommelier Karel van Broekhoven van Bier&c0. De biermarkt is nog steeds groeiende en de gast is nieuwsgierig. Bieren met een verhaal zijn steeds meer in trek.  Een goed voorbeeld is Weihenstephan. Dit bier uit de Duitse deelstaat Beieren wordt gebrouwen in gelijknamige brouwerij uit 1040. Dit is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld.

Biertrend 1: Engels bier met laag alcoholpercentage

Lauw en geen schuimkraag. Voor de meeste mensen staat dit gelijk aan Engels bier. Maar dat is echt al decennia niet meer zo.  IPA – de biertrend van 2015 – is een perfect voorbeeld van hoe karaktervol Engels bier kan zijn.  In 2016 zien we steeds vaker bieren met een lager alcoholpercentage – tussen de 3,5 en 5,5 procent – op het terras.  En dat is kenmerkend voor veel Engelse bieren. Porter en Pale Ales zullen naast IPA steeds meer geserveerd worden.

Biertrend 2: Zuur- en Geuzebieren met spontane gisting

Klassieke zuur- en Geuzebieren zien we in 2016 steeds vaker. Brouwers in Amerika zijn hier al jaren volop mee aan het experimenteren en nu waait deze biertrend langzaam over.  Het bier past prima in de back to basic trend die je in veel horecazaken ziet. Zuur- en Geuzebieren komen oorspronkelijk uit België. Bij deze klassieke biersoorten is er sprake van spontane gisting. Het bier ligt in open kuipen in de buitenlucht waardoor er wilde gist en bacteriën in vallen.  Dit zorgt voor de kenmerkende zure smaak.

Biertrend 3: Saisons met hoge gisting

Saisons – het Franse woord voor seizoen – vindt zijn oorsprong in Henegouwen. Vroeger werd het bier in de winter gebrouwen en genuttigd tijdens het oogstseizoen. De bieren hadden destijds een alcoholpercentage van ongeveer 3 procent  en werden extra gehopt voor de houdbaarheid. De Saison die het in 2016 gaan maken zijn met 5 tot 6,5 procent wat sterker, hebben een dorstlessend karakter en een hoge gisting met na gisting.