Before Article
chefs met Pasen - Foodbrigade

Dit doen chefs met Pasen

Een speciaal menu? Groots uitpakken? Of je restaurant juist sluiten? Foodbrigade maakte een ronde door het land: wat doen deze 6 Nederlandse chefs met Pasen?

‘Het paasontbijt moet natuurlijk helemaal top zijn’

Lars van Galen Lars van Galen*, eigenaar van ’t Lansink in Hengelo, doet geen ‘rare dingen’ met het paasmenu. ‘Een fantastisch paasontbijt mag natuurlijk niet ontbreken, met à la minute gebakken eitjes en vers paasbrood. Omdat we ook een hotel hebben, moet dit natuurlijk ook helemaal top zijn. Voor de rest zijn onze voorbereidingen niet anders ten opzichte van andere dagen. We hebben een mooie menukaart en Pasen duurt tenslotte maar twee dagen. Maar een fantastisch gerecht met ei ontbreekt zeker niet. Ook in de patisserie kun je altijd leuke dingen doen met de friandises en pré-desserts. Heerlijke bonbons met advocaat bijvoorbeeld. De verrassing begint bij ons bij binnenkomst.’

‘Heerlijk werken met jongen producten tijdens Pasen’

Jelle Wagenaar, eigenaar en chef-kok bij Het Seminar in Zenderen, werkt graag met producten die op het moment van Pasen verkrijgbaar zijn. ‘Ik ga niet forceren met asperges of lamsvlees. We weten wanneer seizoenen eindigen. Het moeten echt de producten zijn die dan verkrijgbaar zijn op de markt. Tijdens Pasen is de menukaart in Het Seminar daarom niet anders. We zien het als de start van een nieuw seizoen. Heerlijk met jonge producten werken en met eens wat anders dan de kool en stamppot van de wintermaanden.’

‘We zijn standaard gesloten en gaan niet speciaal open’

Twenty 2, Paula en Gerwin SandersGerwin Sanders, eigenaar en chef-kok van Twenty2 in Apeldoorn. ‘Wij zijn ieder jaar gesloten met Pasen. Op zondag en maandag zijn we altijd dicht. Deze keuze is een aantal jaren geleden gemaakt. Gebleken is dat we op zondag niet veel te doen hebben in Apeldoorn. Het is lastig, maar voor Pasen maken wij geen uitzonderingen. Voor partijen is Twenty2 wel geopend. Dat komt buiten feestdagen om, ook één of twee keer in de maand voor. Mocht er een aanvraag zijn boven de tien à vijftien personen, dan gaan wij altijd open.’

‘We verwennen de gast niet extra met Pasen’

Martin Kruithof - FoodbrigadeMartin Kruithof** eigenaar en chef-kok bij De Lindenhof is blij met de ligging in Giethoorn. ‘Pasen is traditioneel de aftrap van het seizoen hier in Giethoorn, dat loopt tot half oktober. Het nationaal park Weerribben-Wieden trekt veel mensen in deze periode. Wij trekken met de menu’s naar het seizoen. De zuiglammetjes beginnen te komen en ook het eitje natuurlijk. Parelhoeneitjes, kippeneitjes, scharreleitjes, maar ook gepocheerde kwarteleitjes met aardperenpuree, olijfolie en parmezaanse kaas. En nu we toch in de paassfeer zijn, serveren we ook lekkere chocolade-eitjes voor bij de koffie. Het is altijd een verrassing bij ons. We hebben een persoonlijke keuken met een eigen signature en een persoonlijke benadering naar de gast: familiair. Mensen moeten zich thuis voelen.’

‘We geven er een leuke paastint aan’

David Pauka, eigenaar en chef-kok van Grillsupport in Enschede, kijkt deze dagen vooral uit naar de lancering van zijn eerste boek: David Speelt met vuur. Maar zijn bedrijf draait gewoon door. ‘Wat we gaan doen met Pasen? We hebben geen voorkeur voor dagen. We willen dat het altijd even goed is. We gaan nu waanzinnig leuke dingen doen met longhaas – zacht gegaard bereiden, hard afgrillen en serveren met een schuim van knoflook, de allerlaatste verse wintertruffel en jus. Desserts kun je een leuke paastint geven, maar de beleving zit hem bij ons in de opbouw en kwaliteit. Niet in Pasen zelf.’

‘We hebben net dat extraatje’

Jarno Eggen - FoodbrigadeChef-kok Jarno Eggen, eigenaar van De Groene Lantaarn*, gaat doen wat hij altijd doet. ‘Het enige wat we anders doen zijn de petitfours bij de koffie. Die serveren we verpakt in een chocoladekip bij de gast op tafel. Vervolgens vragen we de gasten “wat zegt een kip?”. De kip zegt “tok” en bij “tok” tikken we hem kapot. En de petitfour valt eruit. Gezelligheid en een familiegevoel, dat willen we vooral creëren.’

Eén reactie op “Dit doen chefs met Pasen”

Reageren niet meer mogelijk .