Before Article
Big green egg tips

Bereiden met de Big Green Egg? Doe het niet zó!

Horeca Nederland werkt massaal met de Big Green Egg. Maar lang niet iedereen gebruikt ‘m op de juiste manier. 3 basis Big Green Egg tips van Julius Jaspers en Demoslager Gertjan Kiers.

Kiers en Jaspers waren tijdens Taste of Amsterdam twee van de juryleden van de Barbecue Challenge. Volgens Jaspers blinkt een goed barbecuegerecht uit op vier gebieden:

  • Smaak
  • Creativiteit
  • Cuisson
  • Presentatie

En dat bereik je volgens hen niet:

  1. Als je overhaast
    Jaspers: ‘De Big Green Egg is met name geschikt voor slow cooking. Dus neem je tijd om te bouwen aan de optimale smaak. Anders dan sommigen toch nog denken, moet je vlammen zo veel mogelijk voorkomen. Pas dus op met te hoge temperaturen en druipend vet (Kiers: ‘Wat je niet altijd kunt voorkomen.’) Zwart vlees is niet gezond.’
  2. Als je het deksel continu oplift
    Jaspers: ‘Het mooie aan de Big Green Egg is dat je er de temperatuur en het zuurstofniveau mee kunt beheersen. Maar als je hem 57 keer opent en sluit, komt er steeds meer zuurstof bij de houtskool. En dan wordt het ook almaar warmer.’
  3. Als je mager vlees op de Big Green Egg bereidt
    Kiers: ‘De smaak van het vlees en de smaak van de Bigg Green Egg moeten elkaar versterken.’ Jaspers: ‘Daarom bereid ik er geen ossenhaas mee. Je kunt fan zijn van vlees waar je mes zo doorheen valt, maar uiteindelijk gaat het om smaak. Ossenhaas voegt te weinig eigen smaak toe. Het resultaat: je kunt net zo goed aan de deksel van je BBQ likken.’ Kiers: ‘Een stevige longhaas, vlees waarop je moet kauwen met veel doorbloeding, is daarentegen prima geschikt.’

[gallerybox][/gallerybox]

Eén reactie op “Bereiden met de Big Green Egg? Doe het niet zó!”

Reageren niet meer mogelijk .