Before Article
beste chef van Azië potatoe 2 - Foodbrigade

De beste chef van Azië keert de rollen volledig om

Iedere chef heeft zijn signature dish. Het gerecht waarmee hij furore heeft gemaakt. Gaggan Anand wil er de Indiase keuken groot mee maken, door juist on-Indiaas te koken.

Anand leerde het vak in het buitenland, onder meer bij el Bulli onder Ferran Adria. Vier jaar geleden opende hij zijn restaurant Gaggan in Bangkok, Thailand.

Waarom hij nog geen restaurant opent in zijn thuisland?

De Indiase eetcultuur maakt het voor een eigenwijze chef als Anand lastig zich daar te onderscheiden. Daarover zei hij eerder: ‘Het probleem van India is dat we denken dat de gast áltijd gelijk heeft. Chefs blijven hun menu’s maar aanpassen aan de wensen van hun gasten. Veel te betuttelend. Ik weiger het. Gasten moeten mijn keuken willen begrijpen en naar mijn restaurant komen om te genieten. Wij koken wat ik wil koken en dat krijg je te eten! Daarom wil ik eerst internationale erkenning voordat ik in India een restaurant open. Dan komen de gasten tenminste voor míjn gerechten. Alleen dan kan het wat worden.’

Dit is zijn stijl

De chef is met zijn experimentele technieken een opvallende verschijning onder Indiase chefs. Maar hij weigert zich een aanhanger van de moleculaire gastronomie te noemen. ‘Chemische reacties in gerechten interesseren me niet, alleen de techniek die ik gebruik om ze tot stand te brengen. Daarin zit de uitdaging. Indiase gerechten zijn veel meer dan curry met veel rijst en naan. Ik wil bewijzen dat de keuken zich kan meten met de beste haute cuisine van de wereld.’

Dat doet hij door Indiase producten en gerechten in een nieuw jasje te steken. Zijn signature dishes zijn daar een mooi voorbeeld van. Bijvoorbeeld Potato 2-some crispy and liquid: gebakken aardappelslierten, opgemaakt als vogelnest, met daarbovenop een ei en chutney.

beste chef van Azië potatoe 2 - Foodbrigade

Eén reactie op “De beste chef van Azië keert de rollen volledig om”

Reageren niet meer mogelijk .