Before Article
Leng - Foodbrigade

Voordeliger alternatief voor kabeljauw: ken je de leng al?

Kabeljauw, zeewolf, zeeduivel. Iedereen kent deze rondvissoorten wel. Op zoek naar een origineel alternatief op je menukaart? De tip van visexpert Ron Koks: maak kennis met de margerijke vissoort leng.

Dit is de leng

De leng, een kabeljauwachtige, komt vooral in de Noordelijke Atlantische Oceaan voor. Hij voedt zich met platvis en makreelachtigen. Er zijn twee soorten leng, de witte en blauwe. De blauwe leng kan wel tot op 300 meter diep voorkomen. Maar verder verschillen de vissen niet zoveel van elkaar. Ook tussen het visvlees van beide lengsoorten zit niet zoveel verschil.

Waarom een alternatief voor kabeljauw?

In tegenstelling tot de schelpstructuur van kabeljauw is het visvlees van leng dradig. Dit maakt het blanke visvlees stevig en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de filets niet uit elkaar vallen tijdens de bereiding. Vanwege die stevigheid leent deze twee meter lange vis zich eigenlijk voor alle bereidingswijzen. Zelfs op de BBQ houdt het vlees zich goed. En de smaak? Die is iets geprononceerder dan die van kabeljauw. Hoewel de prijzen dynamisch zijn, is leng over het algemeen ook nog eens goedkoper dan kabeljauw.

Leng in het kort:

  • Wit of blauw
  • Stevig visvlees
  • Geschikt voor alle bereidingen
  • Vaak goedkoper dan kabeljauw

Leng is in steeds meer Sligro-vestigingen verkrijgbaar.

Meer vistips?

Lees ook Rons blogs over de Oosterscheldekreeft en zijn andere vistips voor 2015.

Eén reactie op “Voordeliger alternatief voor kabeljauw: ken je de leng al?”

Reageren niet meer mogelijk .