Before Article
Alex Atala - Foodbrigade

[culinaire trend] Is Braziliaans het nieuwe Peruaans?

Iedere chef heeft zijn signature dish. Het gerecht waarmee hij furore heeft gemaakt. Zeker ook Alex Atala, de ambassadeur van misschien wel dé keuken van de komende jaren: Braziliaans. Sinds dit jaar is hij drager van twee Michelinsterren.

Alex Atala FoodbrigadeGeen foodprofessional kon vorig jaar om de Peruaanse keuken heen, maar Zuid-Amerika heeft nog veel meer te bieden. Ook de Braziliaanse keuken is bezig aan een opmars. Het is zeker niet toevallig dat de Michelininspecteurs dit jaar voor het eerst met bloknoot in de rugzak door Brazilië trekken. Zodat nog meer mensen weten dat D.O.M. (Deo Optimus Maximus) van Alex Atala daar het beste restaurant is. In de eerste editie van de gids verdiende het direct twee sterren. Zó.

Ingrediënten zoeken in de jungle. Met wetenschappers.

Noem hem historicus, noem hem plantkundige. Of noem hem gewoon een chef met een enorme productkennis. Atala is een expert in het toepassen van ‘onbekende’ en soms bizarre ingrediënten. Minimaal drie keer per jaar trekt hij, soms begeleid door wetenschappers, naar het hart van het regenwoud, midden in de Amazone. Bijvoorbeeld op zoek naar mangarito (wortel van een grassoort), pirarucu (vissoort) of saúva mieren, die hij gebruikt als garnering. De mieren hebben een smaak die lijkt op een mix van gember en limoengras, die hij als eerste proefde in de soep van een inheemse, oude vrouw.

Dit is zijn signature dish

Atala’s signature is dus het gebruik van typisch Braziliaanse ingrediënten. Atala koos er bewust voor om hét gezicht van de Braziliaanse keuken te worden. ‘Ik heb gewerkt in België, Frankrijk en Italië. Daar besefte ik: ik kan niet zo goed Frans koken als een Franse chef of Italiaans als een Italiaan. Maar zíj beheersen de Braziliaanse keuken niet.’

Hieronder een van zijn signature dishes: pirarucu met tucupi (Braziliaanse saus van de maniokwortel). Waaruit blijkt dat Atala niet alleen veel weet van de ingrediënten, maar van ook hoe hij ze moet bereiden.

Alex Atala - Foodbrigade

Eén reactie op “[culinaire trend] Is Braziliaans het nieuwe Peruaans?”

Reageren niet meer mogelijk .