Before Article
Alain Passard - bouquet de roses - Foodbrigade

Hoe je voorkomt dat iemand jouw meestergerecht kopieert

Iedere chef heeft zijn signature dish. Het gerecht waarmee hij furore heeft gemaakt, en anderen als het goed is niet… Om te voorkomen dat anderen zijn rozenboekettaart zouden kopiëren, bedacht de Franse topchef Alain Passard (l’Arpège***) een slimme truc.

Hij kent de waarde van het merk Alain Passard

Alain PassardWe kennen Passard als groentepionier, als een van de eerste topchefs die in groenten meer zag dan slechts garnering. Als iemand die juist vlees en vis als garnering ging gebruiken, ‘omdat groenten veel meer kleur hebben.’ En die daarmee in 2001 een schok teweegbracht in de hele culinaire wereld: waarom besluit een driesterrenchef ineens het vlees van zijn kaart te halen? Passard staat bekend als eigenzinnige kunstenaar. Maar hij is vooral ook een slimme zakenman die de waarde kent van zijn eigen merk en daarmee gasten van over de hele wereld trekt naar zijn – nogal prijzige – restaurant.

Zó voorkomt hij kopieergedrag van zijn ‘tarte bouquet de roses’

Passard wil vooral exclusief blijven. Dat blijkt ook uit hoe hij omgaat met een van zijn signature dishes, zijn ‘bouquet de roses’. Dat is geen echt rozenboeket, maar een appeltaart met rozenvormen (rolletjes van dungesneden appel met karamel). Stel: je hebt een groenterestaurant en wil als knipoog deze rozentaart op je kaart zetten. Dat kun je vergeten. Of je moet diep in de buidel tasten… De chef heeft zijn rozentaart laten registreren als gedeponeerd handelsmerk. Zo bewaakt hij de kwaliteit van zijn gerecht, en zijn eigen onderscheidende imago.

Alain Passard - bouquet de roses - Foodbrigade

Meer signature dishes van Alain Passard?

Bekijk ook eens de deze signature dishes van de beste restaurants in Parijs.

Eén reactie op “Hoe je voorkomt dat iemand jouw meestergerecht kopieert”

Reageren niet meer mogelijk .