Before Article
Zoetelief

Zo kom je vanuit het niets in de Terras Top 100

Gaat het om uitstraling? Gaat het om service? Hoe word je de hoogste nieuwe binnenkomer in de Terras Top 100 van Misset Horeca? Als iemand het antwoord weet, is het wel Roel Immens. Zijn Zoetelief in ’s-Hertogenbosch kwam dit jaar vanuit het niets binnen op plek 28

‘Het is een compliment voor het hele team én onze bedrijfsvoering. Investeren in kennis wordt op een prachtige manier uitbetaald’.

Lees ook de geheimen van het beste terras van Nederland

Twee zaken in de top 50

Ongeveer vierhonderd horecazaken hadden zich dit jaar aangemeld voor de jaarlijkse ’wedstrijd’ van Misset Horeca. Roel Immens, die samen met Roel Huesmann een drietal restaurants in de Brabantse hoofdstad runt, schreef dit jaar twee zaken in. ‘Het is een prachtige prestatie dat zowel Zoetelief (28) als Roels (47) in de top 50 staan’. Hun derde zaak, Lokaal 1650, was dit jaar niet ingeschreven.

Restaurant Zoetelief ligt in de Korte Putstraat. Een smal straatje dat bekend staat om zijn vele horecagelegenheden en terrassen. Een notering in de Terras-lijst is een mooie reclame voor de zaak. Maar of het ook echt extra gasten gaat opleveren, durft Immens niet te zeggen. Dat was ook niet de belangrijkste reden om mee te doen. ‘We doen mee aan deze verkiezing, omdat we vinden dat we thuishoren in deze lijst’.

Varieer in zitmogelijkheden

De titel ‘Hoogste nieuwe binnenkomer’ heeft Zoetelief om meerdere redenen in de wacht gesleept. Verscheidenheid aan zitplaatsen is er één van. ‘Ons terras biedt voor ieder wat wils. We hebben loungebanken waar gasten kunnen relaxen en tafeltjes en stoeltjes in de drukte. En wie in alle rust van een drankje wil genieten, kan een tafeltje aan de zijkant van onze zaak nemen’.

De basis moet goed zijn

In het juryrapport wordt Zoetelief ook geroemd om zijn medewerkers. Over de bediening wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze ‘snel, kundig en vriendelijk’ is. Iets waar Immens heel trots op is, maar waar hij en zijn compagnon ook op sturen. ‘ Je kunt een super mooi terras hebben, maar als gasten niet netjes geholpen worden, dan hoor je niet in deze lijst thuis. Dit geldt natuurlijk ook voor het eten. Dit moet gewoon goed zijn. Iets wat onze keukenbrigade prima voor elkaar heeft’.

Opleiden is belangrijk

Het opleiden en trainen van medewerkers vindt Immens zeer belangrijk. ‘Dit doen we binnen alle lagen van ons bedrijf. Van management tot runner.’ Zoetelief werkt met een duidelijk bedrijfsorganigram. ‘Wanneer iemand een aantal trainingen succesvol heeft afgrond, kan hij een stapje stijgen binnen ons bedrijf’. Momenteel is het management bezig met een vierdaagse cursus situationeel leidinggeven. ‘Hierin leren zij hun medewerkers op een correcte manier aan te sturen en zo het beste uit hun medewerkers te halen’.

Ga mee met de trends

Als het om beter worden gaat, richt Immens zich niet alleen op trainingen van zijn mensen. ‘Wij kijken continue hoe we alle facetten binnen ons bedrijf naar een hoger plan kunnen tillen. En houden ontwikkelingen in binnen- en buitenland nauwlettend in de gaten’. Binnen de horeca speelt beleving een steeds prominentere rol. ‘Met ons speciale en mooi gepresenteerde fruits de mer plateau, high tea en high wine spelen wij hier bijvoorbeeld op in’. Ook op het gebied van inrichting moet je blijven vernieuwen, volgens Immens. Zoetelief werd in mei 2008 geopend en krijgt medio september een nieuwe inrichting.

Slim ondernemen volgens Zoetelief

  1. Laat je medewerkers trainingen volgen
    Zij zijn de mensen die het moeten doen.
  2. Creëer verschillende manieren van zitten (lounge en standaard tafels en stoelen)
    Gasten willen niet allemaal hetzelfde, speel daar zo slim op in.
  3. Ontwikkeling is iets heel anders dan het concept van je buurman kopiëren
    Maar houd trends en ontwikkelingen goed in de gaten. Zonder je eigen concept uit het oog te verliezen.

Haal meer uit je terras:

Acht tips om het maximale uit je terras te halen

Het geheim van het beste terras van Nederland (2013)

‘Zorg ook dat het terras van je buurman vol zit’

5x wat niet op je terras mag ontbreken

Zo voorkom je stank op je terras

Dé drankjes die je MOET serveren op je terras