Before Article
Werk biologisch

Werk je nu nog niet biologisch? Het hoeft niet duur te zijn!

Werk biologisch, met duurzame of lokaal geteelde producten. Anders mis je misschien wel de boot. Want met deze producten kun je je namelijk heel makkelijk en goed onderscheiden van je collega’s. Of: van je concurrenten.

Het zijn een beetje modewoorden geworden de laatste jaren. Maar er is denk ik wel een beter punt: je denkt na over de herkomst van de producten die je serveert en doet op jouw manier mee aan een ‘groene’ of betere wereld. Waarom zou je werken met een vissoort die met uitsterven wordt bedreigd (of die in een periode juist niet gevangen moet worden, vanwege de voortplanting van het beestje)? Waarom werken met batterij-eieren terwijl er voor slechts een paar eurocent extra een biologische versie te koop is? Waarom vlees van de kiloknaller kopen als je voor ongeveer dezelfde prijs een biologische variant kan krijgen?

Neem tijd voor je leverancier

Hoe je bij de juiste producten uitkomt? Het enige wat je moet doen is zoeken naar een goede leverancier en het gesprek openen. Daar gaat wellicht wat tijd in zitten, maar het is absoluut de moeite waard. Zelf werken wij met een biologische slager; geweldig bedrijf! Denkt op heel veel momenten met de ondernemer mee, is op sommige fronten goedkoper dan andere slagers, met een biologisch product. De vis komt van een leverancier die met MSC en ASC labels werkt. Daarnaast zijn inmiddels ook diverse grootgrutters ingericht met een biologisch assortiment.

Zonder dat het een idealistisch punt hoeft te zijn, denk ik dat we in de horeca met z’n allen eens goed moeten nadenken over wat we serveren. Dus horeca-ondernemers, neem het lijstje van alle leveranciers weer eens grondig onder de loep. Kijk waar je aanpassingen kan maken. Het is vaak heel eenvoudig, maar heeft een grote impact!