Before Article
Frederick Dhooge

Weg met die ster!

Wat doe je als je klanten klagen dat je keuken ‘te simpel’ is? Dan lever je je Michelin-ster in.

Dat deed in elk geval chef Frederick Dhooge van ’t Huis van Lede. Hij schreef een brief naar Michelin waarin hij afstand van zijn ster doet. Tegen het Vlaamse Nieuwsblad zegt hij: ‘Mijn stijl werd niet altijd in dank afgenomen, sommige mensen meenden dat wat ze hier vonden niet beantwoordde aan hun beeld van een sterrenzaak. Mijn klassieke garnaalkroket was te simpel, ze verwachtten een moderne versie. Maar dat kon ik hen niet geven. Alle respect voor collega’s die het anders doen, maar ik werk nu eenmaal het best en het liefst op mijn manier.’

Geen schilderijtjes

Behalve voor zijn ster, die hij al acht jaar had, bedankte Dhooge ook voor de 15/20 in ‘Gault&Millau’. Ook dit zorgde voor een bepaald soort klanten, die de keuken van ’t Huis van Lede achteraf te simpel vinden. Dhooge is klaar met die kritiek. In de Michelin-gids staat duidelijk: ‘Pure kookstijl zonder poespas’. Dhooge: ‘Zij waardeerden dat, maar de klanten volgden niet altijd. Ik ben dankbaar voor wat Michelin voor me gedaan heeft. Het is een beslissing zonder enige vorm van rancune. Maar ik wou weer onafhankelijk zijn, mijn eigen ding doen. Mijn keuken is een klassieke keuken. Het beste stukje vlees met saus, een aardappelbereiding en groenten geserveerd op een gewoon rond wit bord. Geen schilderijtjes dus.’

Dhooge zegt verder in het artikel. ‘Ik worstel hier al vier à vijf jaar mee. Een ster geef je niet zomaar af. De toekomst zal uitwijzen of ik hierdoor klanten verlies.’

Lees ook het interview met chef George Taselaar: ‘Doe maar niet, zo’n ster.’