Before Article
Voedselverspilling geld - Foodbrigade

Wat!? Winst maken met voedselverspilling?

Winst maken op het dumpen van voedsel!? Vreemd, ik weet het. Maar er zijn ondernemers die het doen (of het denken te doen). Dus je kunt beter verkopen dan efficiënt werken? Nee, natuurlijk niet.

Voornamelijk in de catering nemen gasten een partij af. Dit betekent dat het niet uitmaakt of de gast alles verbruikt, want het is immers ‘toch al verkocht’. Stel: de winstmarge op de inkoop van producten is circa 5%, dan wordt er op elke euro in de kliko een stuiver winst gemaakt! Tja, zo wordt het wel moeilijk om food waste tegen te gaan. Want het is geen financiële noodzaak.

Zo is minder voedsel verspillen wél meer besparen

Reken even mee: 1 kg weggegooid eten kost je aan inkoop zo’n €4,-  (uiteraard verschilt dit per locatie). Maar er is wel voor betaald, en je geeft geen geld terug wanneer je gast het niet heeft opgegeten. Dit betekent dat je ook op elke kilo weggegooid voedsel €0,20 winst maakt.

Als econoom houd ik van scenario-analyses en ben ik gek op modellen, zo ook deze:

  1. Je verandert niets en pakt €0,20 winst per kilo weggegooid eten.
  2. Je investeert éénmalig €1000 (aan uren) en bezuinigt structureel 20% op weggegooid eten. Want ja, met de juiste focus is dit mogelijk.

Doordat je het weggooien met 20% terugbrengt, is het mogelijk om per kilo ‘food waste’ €0,80 (20% x 4 inkoopwaarde) aan inkoopkosten terug te pakken. Dit betekent dat de investering van scenario 2 al na 1250 kilo is terugverdiend. We weten dat een restaurant al snel 10% van zijn inkoop weggooit, en dat is nog een gematigde aanname. Koopt jouw restaurant jaarlijks voor minimaal €60.000* per jaar in, dan maak je al meer winst.

Besparen food waste - Foodbrigade

(*break even point ligt op 1500 kg x €4 de kilo x 10, want dit is pas het ‘waste deel’ van de inkoop)

En minder voedselverspilling is niet alleen goed voor de portemonnee

Zo zie je maar dat het wél uitmaakt wat wij met onze ‘waste’ doen. Als de focus maar juist is, is het mogelijk om veel meer winst te pakken dan bij het dumpen van voedsel. Kun je nagaan, dan gaat het nu alleen nog maar over geld. Niet over ‘groen doen’, MVO en storytelling. Je hoeft geen econoom te zijn om te zien waar de waarde zit. Ik zeg: tel uit je winst!

[nieuwsbriefbox][/nieuwsbriefbox]

Lees ook:

3 slimme oplossingen voor geld- én voedselverspilling

3x ‘te veel’ op de menukaart

Minder voedselverspilling = meer winst

Voedselverspilling kost je minstens 7.000 euro per jaar

3 inspirerende initiatieven tegen voedselverspilling

Voorjaar! 3 slimme tips voor meer restaurantomzet

 

Mis niks, schrijf je in voor onze gratis wekelijkse nieuwsbrief