Before Article
Waste Watcher Thomas Luttikhold

3 inspirerende initiatieven tegen voedselverspilling

Blogger Thomas Luttikhold helpt ondernemers dagelijks voedselverspilling tegen te gaan. Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan?

‘Het zijn de pioniers, de ‘omdenkers’ en de durfallen die de menigte tot andere inzichten brengen. In de ‘food waste’ is dit niet anders. Juist ‘out of the box initiatieven’ maken het verschil.

Neem bijvoorbeeld deze drie prachtinitiatieven, die mij anders naar de wereld hebben laten kijken. Ik deel ze graag:

  1. Biomat
    Een Oostenrijks pop-up restaurant, dat slechts een week open was. Gasten betaalden niet met geld, maar met ‘afval’. Hoe meer je meebracht, hoe meer je kon eten. Van dit afval werd compost gemaakt en dit werd als bodemverbeteraar ingezet om voedsel te produceren. Mooi voorbeeld van circulaire economie.
  2. Japans varkensvlees
    De schillenboer bestaat bij ons al lang niet meer in Nederland. Bij de Japanners nog wel. De meeste ‘food waste’ van de Japanse voedselindustrie wordt namelijk hergebruikt als veevoer. Het vlees van de dieren die dit eten, zou zelfs beter smaken dan ander vlees. Stel je voor: varkensvlees in de supermarkt kan dus gevoed zijn met jouw kliekjes.
  3. De Tostifabriek
    Een Nederlands initiatief. De initiatiefnemers wilden weten wat er allemaal nodig is om een tosti te bouwen. Vanaf de basis! Ze verbouwden eigen graan, brachten varkens groot en molken koeien voor de kaas. Het resultaat: een tosti. Dit zet je flink aan het denken, vooral als je een tosti verspild.

Zet die grijze massa aan het werk!

Of dit een oproep is om dingen per direct anders te doen? Nee, niet per se. Sommige mensen zijn nu eenmaal pioniers, andere worden het voordat ze het weten en sommige trachten er vergeefs naar. Soms is het gewoon goed om die grijze massa aan het werk te zetten, geïnspireerd door het werk van anderen.

Gratis en voor niets

Van een goede dosis inspiratie is nog nooit iemand slechter geworden. En raad eens? Inspiratie is nu eenmaal gratis. Take it, voordat ik me bedenk.’

Lees ook: voedselverspilling kost je minstens 7000 euro per jaar