Truffels: de do’s en dont’s
Before Article

Truffels: de do’s en dont’s

De truffel is in opmars. Maar zelfs onder de beste chefs bestaan nog wat misverstanden over deze delicatesse. Twee do’s en een belangrijke don’t van de truffelspecialisten Jan en Jesse Boeijen van Il Tartufo di Paolo!

Truffels zijn schaars en prijzig. Met de verkeerde bereiding of combinatie kun je die typerende smaak eenvoudig verprutsen, bijvoorbeeld wanneer ze op een te lage temperatuur worden bereid. Een typische beginnersfout en zonde.

Bereid witte truffels alleen in boter of kookroom

Jan en Jesse Boeijen hebben allebei een voorkeur voor de exclusieve witte truffel en verse truffels zonder bereiding. ‘Voor gerechten met truffels geldt absoluut de kunst van het weglaten. Voeg niet teveel smaken toe en gebruik olijfolie als perfecte begeleider. Maar let op, er is een uitzondering. De witte truffel bereid je alleen in boter of kookroom. Met olijfolie opent hij niet zo mooi en dan komt de smaak ook niet ten goede’.

Schaaf voor de puurste smaak

Om gasten een extra beleving te geven, kan de delicatesse toegevoegd worden aan de tafel. ‘Schaaf met een speciale truffelschaaf wat truffel over het gerecht. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar zo proef je de truffel ook in zijn puurste vorm’.

Vocht

‘De grootste vijand van de verse truffel is vocht. Bewaar ze daarom altijd onafgedekt met een koelelement van 3 graden Celsius of wikkel ze in absorberend papier. Een andere tip, leg de truffels in de risotto rijst. Houdt ze mooi droog én het geeft de risotto een lichte truffelsmaak’.

Over Il Tartufo di Paolo

Il Tartufo di Paolo is een bekende truffelhandelaar uit de Italiaanse regio Umbrië. Aan het roer van deze onderneming staat Giampaole Menichine. Het bedrijf heeft zo’n 90 truffeljagers in dienst. Elke truffel die het pand verlaat, wordt door Menichine’ kritische oog bekeken. Afhankelijk van het seizoen, heeft Il Tartufo di Paolo de zomer-, winter- herfst- en de exclusieve witte truffel in zijn assortiment.

Lees ook:

6 manieren om meer te verdienen aan speciaalbier

Slim inkopen: welke paddenstoelen móet je op de kaart zetten?