Before Article
Jack's Steakhouse restaurant verbouwen interieur 3

11 tips: zó verbouw je een restaurant

Verbouwen? Deze zes ondernemer gaven hun zaak een make-over. Hun beste verbouwtips op een rij.

Henk Sikkens, Restaurant De Nieuwe Brug Zuidveld:

1. Zie verbouwen als een middel, niet als doel

‘Je verbouwt om écht het verschil te maken. Om met je restaurant een sprong in de tijd te maken en weer écht op te vallen. Om je te onderscheiden van de concurrent. Verbouwen om te verbouwen kost je alleen maar geld.’

2. Doe zoveel mogelijk zelf

‘Zo heb ik een halve ton bespaard op mijn verbouwing. Koop bijvoorbeeld goedkopere tweedehands spullen en knap ze op.’

Xavier van Binsbergen, Restaurant Mirabelle in Breda:

3. Focus je met een grote zaak juist NIET op één doelgroep

‘Ik heb met mijn restaurant – 150 couvert, 350 vierkante meter beneden en ook nog vergaderzalen boven – het tegenovergestelde gedaan. Mijn restaurant toegankelijker gemaakt. Het werkt!’

4. Durf je bar te verplaatsen

‘We hebben onze bar naar het midden van de zaak verplaatst. Sindsdien drinken gasten veel vaker een extra drankje.’

Marc van de Pas, Hotel-restaurant MAZ in Bergen aan Zee:

5. Plan je verbouwing slim in

‘Door te verbouwen in de periode waarin het jaarlijks het rustigst is, beperk je de omzetderving.’

Sidney Rubens, Restaurant Brass in Utrecht:

6. Extra uitstraling door oude elementen intact te houden

‘We vonden in ons monumentale pand een kist met allerlei oude ‘witjes’, wandtegels, en daar hebben we een koffiemeubel van gemaakt. Ook hebben we onze luchtbehandelingsinstallatie in een oud rookkanaal gemaakt. Zo kun je ook de loze ruimte benutten.’

Fred Hooijmans, Familierestaurant Het Roekenbosch in Blitterswijck:

7. Ken je gast voordat je verbouwt

‘Je haalt het optimale uit je inrichting wanneer die aansluit bij de functionaliteit van je restaurant en de wensen van je gast.’

8. Als je in fases verbouwd, kun blijven verdienen

‘We konden het ons niet veroorloven lang volledig te sluiten, daarom hebben we in fases verbouwd. We zijn begonnen met het meest lastige deel van de keuken, en hebben ondertussen het kleinere deel intensief gebruikt om te kunnen blijven bedienen. Daarna hebben we de boel omgedraaid.’

9. Met een simpele rekensom weet je hoeveel je kunt verbouwen

‘Hoeveel omzet draai je? Hoeveel jaar heb je nodig om een bepaald rendement te halen? Hoe lang gaan de spullen waar je in investeert mee? Als je die antwoorden hebt, dan weet je ook wat voor een restaurant met jouw vloeroppervlak een reëel verbouwingsbudget is.’

Jordy Kuijsters, Jack’s Steakhouse in Dordrecht: 

10. Investeer zoveel mogelijk met eigen kapitaal

‘Als je via een bank of bijvoorbeeld een grote leverancier financiert, zit je lang vast aan een lening en verplichtingen. We kijken jaarlijks waarin we winst willen investeren, vorig jaar vonden we dat het tijd werd het restaurant onder handen te nemen. We lossen standaard in vijf jaar af. Ik ga er ook vanuit dat we de investering in die tijd volledig terugverdienen.’

11. Vergeet de details niet

‘Als je een concept neer wilt zetten, dan moet je dat goed doen. Dus ook in de details. Tot de peper-en-zoutstelletjes aan toe. Mooi én functioneel. Het moet elkaar allemaal versterken.’

Je restaurant verbouwen? Vijf lessen uit de praktijk
4 populaire interieurstijlen in je restaurant