Before Article
Wat zet je op je terras menukaart

Wat niet op je terrasmenu mag ontbreken

Terrasweer! Welke hapjes kun je serveren op een overvol terras? Hoe voorkom je dat de keuken de piekdrukte niet aankan? Vijf tips.

Guido Panjer, culinair adviseur bij Sligro, duikt in de terrastrends en geeft toepasbare tips voor je terrasmenu. Klassiekers als bittergarnituur en een stokbroodje met kruidenboter mogen niet van de menukaart verdwijnen, maar daar kan het dit seizoen niet bij blijven. Met verrassende hapjes die inspelen op de trends kun je zorgen voor een terras dat nóg langer vol blijft deze zomer.

 1. Houd het simpel
  Terrasmenu olijvenMet een uitgebreide menukaart heb je een hoge keukenbezetting nodig. Terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn. Maak daarom je gerechten niet te ingewikkeld. Zet bijvoorbeeld tapas op je terrasmenu. Populair, simpel en de mogelijkheden zijn eindeloos: luxe olijven, pittige kaasjes, kleine soepjes en verschillende hartige- en zoete hapjes. Ook wraps doen het goed, bijvoorbeeld met zalm en truffelmayonaise. Eenvoudig te bereiden, en met de juiste presentatie kun je er een exclusieve draai aan geven.
 2. Scoor met presentatie
  Cress terrasmenuEen groot deel van de waardering van je gerechten zit in de presentatie. Gasten worden graag verrast en hechten hier veel waarde aan. Kies voor een mooi plateau en maak het gerecht af met cress. Zo maak je eenvoudig iets speciaals van een simpel hapje. Maak bijvoorbeeld gebruik van kleurrijke schalen of kleine tajines. Echt onderscheidend!
 3. Zorg voor een goede balans
  Terrasmenu bitterballenEen portie bitterballen achterhaald? Misschien, maar het blijft onmisbaar op je menukaart! Zorg wel voor een goede balans tussen eenvoudige en exclusievere hapjes. Ook kun je met klassieke hapjes gemakkelijk moderniseren: voeg aan de klassieke bitterbal een mayonaise met Peruaanse kruiden toe. Of ga voor Turks brood met humus en olijven in plaats van een stokbroodje met kruidenboter. Weinig werk in de keuken en toch bijzonder.
 4. Maak aantrekkelijke deals
  Terrasmenukaart PeroniCombinaties tussen hapjes en drankjes doen het goed. Door een aantrekkelijke combinatiedeal op de kaart te zetten zullen gasten sneller voor iets lekkers bij de borrel kiezen. Dit levert extra omzet op. Combitip: zo kunnen risotto-bitterballen goed worden gecombineerd met een Italiaans biertje als Peroni. Een andere leuke combinatie: zet een bak ijs met een aantal flesjes Corona op tafel. Serveer hier nacho’s met een Peruaanse dip bij. Eenvoudig én hip.
 5. Speel in op het WK in Brazilië
  Brazilie terrasmenuZomer 2014 staat natuurlijk in het teken van het WK in Brazilië! Inspelen op grote evenementen kan je zaak extra gasten opleveren. Zet bijvoorbeeld de Braziliaanse lekkernij Pão de queijo, een zacht kaasbroodje, op je borrelkaart. Of de populaire Coxinha, een soort kipkroketjes. Presenteer op een oranje plateau en serveer in combinatie met een mooie Braziliaanse wijn. Zo is je terras klaar voor het WK!