Before Article
SEPA uitgesteld

Goed nieuws voor drukke horeca-ondernemer: SEPA uitgesteld

In december schreef Foodbrigade er nog over: de horeca is nog niet klaar voor SEPA. Goed nieuws! SEPA is een halfjaar uitgesteld. Drukke horeca-ondernemers kunnen dus even opgelucht adem halen.

Het uitstel werd deze week bekend gemaakt door de Europees commissaris Michel Barnier. Horeca-ondernemers hebben nu dus nog wat langer de tijd om over te stappen op dit nieuwe Europese betalingssysteem.

SEPA uitgesteld: 6 maanden overgangsperiode

Formeel gezien blijft de huidige datum van 1 februari gewoon.staan. De grootste verandering: er komt een extra overgangsperiode van 6 maanden waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die nog niet aan de nieuwe standaard voldoen. Even lucht dus voor al die kleine ondernemingen die de zaken nog niet op orde hadden.

Reden voor aanpassing

Belangrijkste reden voor het uitstel: De Europese Commissie is bang dat anders het betalingsverkeer wordt verstoord.

Oude rekeningnummer verdwijnt

Door de invoering van SEPA vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN (International Bank Account Number). Voor ondernemers betekent de overstap dat ze bijvoorbeeld op briefpapier, facturen en de website het IBAN moeten vermelden. Het oude rekeningnummer werkt straks namelijk niet meer.