Before Article
Restaurant verkopen - tips van De Goede Gooier

Je restaurant verkopen? Vijf lessen uit de praktijk

Chefkok Rogier Sluyter heeft inmiddels twee keer ervaring opgedaan met een restaurant verkopen. Hij deelt vijf lessen.

Restaurant De Goede Gooier veranderde op 1 februari 2014 van eigenaar. Verkoper Rogier Sluyter kon bogen op een eerdere verkoopervaring én schakelde een professionele horecamakelaar in.

Restaurant verkopen, zo gaat het goed:

  1. Bedenk welke voorwaarden je wilt stellen
    ‘Ik wilde absoluut niet dat mijn medewerkers op straat kwamen te staan. Daarom heb ik in de overeenkomst laten opnemen dat ze in dienst zouden blijven. Daardoor kwam het overnamenieuws voor het team ook minder hard aan en bleven ze tot het eind toe gemotiveerd.’
  2. Leg afspraken snel contractueel vast
    ‘Toen ik 17 jaar geleden De Goede Gooier overnam, zou ik ook het inventaris overnemen. Uiteindelijk bleek de inventarislijst er wel te zijn, maar geen inventaris. Je kunt niemand op zijn blauwe ogen geloven, heb ik geleerd. Ga je je restaurant verkopen, leg dan alle afspraken contractueel vast. Dan heb je altijd iets om op terug te vallen als zaken anders lopen dan je dacht afgesproken te hebben.’
  3. Overhaast niets
    ‘Je kunt wel zo snel mogelijk willen verkopen, maar zo’n deal is vaak gedoemd te mislukken. Je kunt beter de tijd nemen om de ideale overnamekandidaat te vinden, zodat je met een goed gevoel afscheid neemt.’
  4. Neem de tijd voor de feitelijke overdracht
    ‘Je kunt in alle stilte er vandoor gaan als de deal rond is. Maar je kunt ook je opvolgers in het zadel helpen. Maak ze wegwijs in de bedrijfsvoering. Daar profiteren zij van en je gasten. En je oude bedrijf, waar je jaren werk in hebt zitten.’
  5. Schakel hulp in
    ‘Je bent kok. Ondernemer. Geen jurist of overname-expert. Neem een goede accountant of makelaar in de arm. Of allebei. Zo weet je zeker dat je verkoopt tegen de juiste prijs en dat alles juridisch, fiscaal en boekhoudkundig goed geregeld is. Dat scheelt veel gedoe. En uiteindelijk geld.’

restaurant verkopen goede gooier rogier sluyter

Rogier Sluyter: ‘Je kunt niemand op zijn blauwe ogen geloven.’