Before Article
Restaurant kopen De Goede Gooier

Een restaurant kopen? Vier lessen uit de praktijk

Chefkok Fabrice Patay kocht samen met zijn vrouw zijn eerste restaurant. Hij deelt vier lessen.

Restaurant De Goede Gooier veranderde op 1 februari 2014 van eigenaar. Kopers Fabrice en Claudia Patay zijn nu eigenaar van hun eerste restaurant.

Restaurant kopen? Zo gaat het goed:

  1. Neem de tijd voor je koop
    ‘Om van je nieuwe restaurant een succes te maken, moet je zaak zich onderscheiden van de rest. Helaas verkeert de horeca nog altijd in zwaar weer. Wij hebben er lang over gedaan om een restaurant te vinden dat aan al onze eisen voldeed. Maar het is wel gelukt. Wij kozen voor een restaurant dat meer biedt dan een diner en ook een schitterende ligging heeft aan de Blaricumse heide. Zoek naar dat soort pluspunten.’
  2. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden
    ‘We zijn met de vorige eigenaar overeengekomen dat we zijn medewerkers overnemen. Dat is voor ons alleen maar handig. Ze kunnen ons helpen onze weg te vinden in het restaurant. Zij kennen het en de gasten al goed. Wij zijn nieuw. Ga je een restaurant kopen, zorg dan voor een goede verstandhouding.’
  3. Voer veranderingen geleidelijk in
    ‘Ga niet als een olifant door de porseleinkast. Zeker niet als je een goed draaiend restaurant overneemt. Dat kan gasten afschrikken. Uiteindelijk wil je je gastenbestand uitbreiden: vaste gasten behouden en nieuwe aantrekken. Daarom gebruiken we de eerste maand om op te starten en gaan we daarna pas verbouwen.’
  4. Weet waar je over praat
    ‘Je hoeft geen kenner te zijn, wil je een restaurant kopen. Maar verdiep je in de bedrijfsvoering. Een basiscursus bedrijfsvoering scheelt al een slok op een borrel.’

Restaurant kopen Chefkok Fabrice Patay De Goede Gooier

Fabrice Patay: ‘Ga niet als een olifant door de porseleinkast.’