Before Article
Profiteer van marge op schol - Foodbrigade

Profiteer van de marge op schol

Waarom staat schol nauwelijks op de menukaart? In dit seizoen is de vis op zijn best, ook zeer aantrekkelijk qua prijs. En je verdient er meer mee dan met andere vissoorten.

Het scholseizoen is begonnen! Binnen drie tot vier weken is de platvis met zijn kenmerkende oranje stippen op zijn best. Daarmee bedoel ik: met veel vlees op de graat en licht zoetig van smaak. Niet voor niets werkt een topchef als Sergio Herman graag met het product. Waarom laat de rest de smakelijke, goedkope vissoort dan massaal links liggen?

Vis van hoge kwaliteit

Schol, of pladijs op zijn Belgisch, is de kurk waar de Nederlandse visvloot op drijft. Maar door de desinteresse van het publiek levert de schol voor de visser weinig op. Terwijl de kwaliteit van zijn product hoog is. De visserij en visverwerking blijven zich namelijk vernieuwen. Er komen nieuwe, milieuvriendelijkere, vismethodes als twinrig en grote maaswijdte. Meer transparantie in de keten, waardoor beter zichtbaar is waar de vis precies vandaan komt. En nieuwe verkoopmethodes zijn een verbetering. Zie ook de Ekofishgroup, de eerste vissers die schol duurzaam vangen en het MSC-keurmerk mogen voeren. De visserij is een bedrijf dat zich tegen de stroom in ontwikkelt.

…met een hoge marge

De lage vraag naar schol betekent voor een horecaondernemer of chef: goedkoop inkopen. Acties met onbeperkt mosselen eten of onbeperkt sliptong eten zijn in de zomer in trek bij de restaurateur en gast, maar leggen druk op de marge. Onbeperkt schol eten kan een goede variant zijn. De kleine schol (ook wel uivertjes genoemd) wegen zonder kop en staart rond de 200 gram en zijn net zo gemakkelijk te bereiden als sliptong. Terwijl het prijsniveau twee keer zo laag ligt!

Onbekend maak onbemind; het geldt zeker voor schol. Ontdek net als Sergio Herman de mogelijkheden van deze vis: margerijk, eenvoudig te bereiden en vol van smaak!

Lees ook:

Vissoorten die geld opleveren

Maximaal scoren met vis

Waarom Oosterscheldekreeft zo bijzonder is?