Before Article
Peter Goossens

Aan de slag met kreeft!

Gek op Oosterscheldekreeft? Vandaag begint het seizoen! Kom alvast in de stemming met dit kreeftgerecht van sterrenkok Peter Goossens.

Drie Michelin-sterren heeft het restaurant Hof van Cleve van chef-kok Peter Goossens. En Goossens zelf heeft zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt. Hij wordt niet voor niets de Godfather van de Belgische gastronomie genoemd.

In onderstaande video bereidt hij een koud voorgerecht met gegrilde kreeft.


De stijl van Peter Goossens

GPeter Goossens kreeftoossens viel regelmatig in de prijzen: zo heeft hij inmiddels drie Michelin-sterren en hij won diverse koksmutsen van GaultMillau. In 2004 werd hij uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Goossens laat zich bij het koken leiden door de natuur. ‘Alles begint met respect. Respect voor de topproducten. Respect voor de visser die vroeg op moet om kreeften te vangen. Respect voor de boer die zijn land bewerkt. Uit respect voor de natuur haat ik ook de wegwerpcultuur. Restjes kan je nog perfect gebruiken voor een soep of een bouillon.’

Harmonie is belangrijk

Goossens heeft een heldere visie op zijn restaurant. ‘Heel het bedrijf moet in functie staan van dat ene doel: de klant een perfect bord voorschotelen. Het belangrijkste is de lekkere smaak. Als je een hap neemt, moet je meteen een tweede willen. Ik hamer op harmonie. De ingrediënten die je aan het basisproduct toevoegt, moeten complementair zijn. Je moet de juiste balans vinden tussen zoet en zuur, tussen zout en bitter, tussen zacht en krokant.’

Meer kijkjes in de keuken?

  1. Roger van Damme maakt moelleux van chocolade
  2. Heston Blumenthal maakt jelly met absint
  3. Alex Atala maakt tucupi
  4. Daniel Humm maakt zwarte zeebaars
  5. René Redzepi maakt The henn and the egg
  6. Juan en Jordi Roca maken gekarameliseerde appel met suikerspin
  7. Massimo Bottura maakt torta barozzi