Before Article

Een pannenkoek van 1000 euro

Het was bedoeld als aardigheidje, het werd ’s werelds duurste pannenkoek. Prijs: een kleine duizend euro.

Bij ons onbekend, maar in Engeland een fenomeen: pannenkoekdag. Pancake Day werd ooit geïntroduceerd om, op de eerste dag van de vastenperiode, alle restjes en overvloedig aanwezige ingrediënten op te maken. Om te voorkomen dat ze bederven in de vastenperiode, als er minder vraag naar eten is.

De Britse chefkok Matthew Downes van restaurant Opus in Manchester, besloot om dit jaar met Pancake Day eens iets anders te doen. In plaats van restjes, selecteerde hij juist de meest exclusieve ingrediënten. Het resultaat: een pannenkoek van om en nabij de 975 euro.

Daarmee is het officieel de duurste pannenkoek ooit – voor zover bekend. Niet gek als je bedenkt wat er allemaal inzit. Onder meer:

  1. Kreeft (Scottish Native Paradise Lobster)
  2. Kaviaar (Beluga)
  3. Truffels
  4. Een hollandaisesaus van Dom Perignon Rose
  5. Mosselen
  6. Langoustines

Dure pannenkoek

Downes maakt de pannenkoek in 20 minuten klaar. Volgens hem is de smaak ‘helemaal in overeenkomst met de prijs die je ervoor betaalt’. Het was niet de bedoeling om de duurste pannenkoek te maken, wel ‘de lekkerste die je ooit kan proeven’.

En die bleek ook nog eens de duurste te zijn.