Before Article
Onno kokmeijer - Foodbrigade

De opleidingstrucs van tweesterrenchef Onno Kokmeijer

Aan de ene kant wil hij leerlingen begeleiden, aan de andere kant verwachten de gasten in zijn tweesterrenrestaurant topkwaliteit. Onno Kokmeijer van Ciel Bleu, in Hotel Okura Amsterdam, bewijst dat het wel degelijk samengaat. Het begint al bij het sollicitatieproces en gaat door in de keuken.

Ciel Bleu** is een restaurant in Hotel Okura. Het meest gerenommeerde: in het vijfsterrenhotel vind je verder Yamazato*, Sazanka, Serre Restaurant en Le Camelia. In de keuken van chef Onno Kokmeijer speelt opleiden een belangrijke rol.

Hoe neem je leerlingen aan?

Ciel Bleu krijgt jaarlijks maar liefst 35 aanmeldingen binnen voor een leerlingpositie. Kokmeijer kan dus niet anders dan kritisch selecteren. ‘Maar ik heb binnen één minuut vaak al door of er een basis is. Ze moeten weten wat Ciel Bleu is en waarom ze hier solliciteren én enthousiasme uitstralen.’ Bekijk waarop hij zijn leerlingen selecteert.

Wat is belangrijk bij opleiding?

‘Leerlingen moeten een goed beeld krijgen van de horeca en hun toekomst. Daarom vervullen ze hier een belangrijke rol. Ze zijn onderdeel van het team.’ Na hun leerperiode laat hij ze niet los. ‘We adviseren ze ook in hun traject verder. Misschien is het voor een leerling wel goed om eens in België te werken.’ Bekijk in onderstaande video ook waarom chef-koks volgens Kokmeijer nauw betrokken moeten zijn bij scholen, wat de waarde daarvan is voor een keuken.

Lees ook:

Talent opleiden? Tips en trucs van De Librije en Ciel Bleu

Interview president Koksgilde: in opleiding moet ambacht weer centraal staan

Leerlingen vergeten nog wel eens dat een gerecht ook rendabel moet zijn