Before Article
Gin op je drankkaart

Onmisbare borrels voor het terrasseizoen

Welke dranken mogen dit terrasseizoen niet ontbreken op je drankkaart? Richard Wapstra, expert in wijn en gedistilleerd, geeft tips.

Een drankkaart moet aansluiten bij het seizoen, vindt Richard Wapstra. Hij is bij Sligro inkoper wijn en gedistilleerd. ‘Je past toch ook je kleding aan, waarom zou je drankkaart achterblijven? Prosecco of Cava passen echt bij het voorjaar. Dit zijn frisse en vrolijke drankjes: je voelt de lentekriebels. Rosé en frisse, witte wijnen zijn perfect voor de warmere zomerdagen.’

Gin is the new thing!

Drankkaart TANGUERAY GIN‘De gin-tonic is helemaal terug van weggeweest. Een Coppa met veel ijsblokjes en een mooie gin erbij, pure tonic zoals Fever-Free en een goede garnering voor de balans. Dat wordt de trend van 2014. Mijn tip? Maak een aparte gin-tonic-kaart, met keuze uit verschillende soorten gin én tonic. Varieer en voeg verschillende garneringen toe per combinatie. Citroengras, limoenzeste, komkommer of jeneverbessen zijn hier goed voor geschikt. Zo creëer je gemakkelijk een exclusieve uitstraling. En niet onbelangrijk: je gast heeft wat te kiezen!’

Zoet, zoeter, zoetst

‘Hoe gekker, hoe beter. Zoete shots blijven razend populair bij 18-plussers. Bijvoorbeeld Rocketshot, dat doet denken aan het raket-ijsje, of Pink Trojka. Lekker met ijs of in een mixdrank of cocktail. Ook de appelcider is erg geliefd. Deze verfrissende, sparkling cider past perfect bij het voorjaar en de zomer.’

Lekker koel genieten

Drankkaart VerdejoAls wijn op de drankkaart tipt Richard de Vinho Verde. ‘Deze witte wijn heeft een lichte tinteling en een laag alcoholpercentage en is daarom perfect voor de zomer. Andere goede keuzes zijn een zuivere droge Duitse Riesling of een frisse Spaanse Verdejo. Besteed genoeg aandacht aan de presentatie van een fles wijn. Zorg voor een mooie wijnkoeler gevuld met ijs, zodat de fles ijskoud gedronken kan worden. Ook onmisbaar is een mooi assortiment aan bijpassende hapjes. Mensen nemen vaak de tijd op het terras, dus serveer er iets moois bij. Dit zorgt voor extra omzet.’

Onmisbare bieren

‘Witbieren doen het natuurlijk al jarenlang goed op het terras, en ook de fruitbieren zien we steeds vaker terug. Deze zijn fris, dorstlessend en wat lichter dan de meeste bieren. Perfect voor de warmere zomerdagen! Een goed voorbeeld hiervan is de Radler. Deze mix van bier en sprankelend citroenwater maakte in 2013 zijn entree in de horeca en is inmiddels niet meer weg te denken op je drankkaart. Een mooi assortiment aan Trappistenbieren mag natuurlijk ook niet missen op de drankkaart.’

Later deze week: wat is het geheim van de ondernemers uit de Terras Top 100?