Before Article
Erik van Loo bij Pauw en Witteman

Noma nummer één van de wereld: ‘Vooral goede pr’

Noma is het beste restaurant ter wereld. En dat is vooral een kwestie van fantastische pr, vindt Erik van Loo.

‘Sommige gerechten zijn heel erg lekker. En sommige gerechten gewoon niet.’ Zo vatte Erik van Loo van Parkheuvel zijn bezoek eerder dit jaar aan Noma samen. Van Loo was te gast bij tv-programma Pauw & Witteman naar aanleiding van de bekendmaking van de vijftig beste restaurants ter wereld.

Bekijk het gesprek met Erik van Loo:

Ook meesterkok Ron Blaauw bezocht Noma onlangs. Hij sprak er over bij RTL Late Night. Hij is boven alles onder de indruk van de totale beleving van Noma. ‘Je wordt persoonlijk ontvangen door vijftien man personeel. En dan gaat het avontuur beginnen.’

Van Loo is vooral gecharmeerd van de stijl van René Redzepi, de chef van Noma. ‘Je kunt er geen menu kiezen vanaf een kaart, je krijgt wat de koks voor je bedenken. Een stuk of vijftien, twintig gerechtjes. Je ondergáát Noma. En voor die ervaring staan mensen dus letterlijk in de rij. Het restaurant is al maanden vooruit volgeboekt.’

Een kwestie van goede pr: ‘Het eten is er natuurlijk doorgaans goed, maar in alle eerlijkheid: er zaten ook veel gerechten tussen die echt niet lekker waren. Of op zijn minst: niet bijzonder. Als je het dan vergelijkt met andere restaurants in de top vijf, zoals het Spaanse El celler de can roca; die zijn echt vele malen lekkerder als je het mij vraagt. Maar het verhaal van Noma is bijzonder en spreekt aan. In die zin is deze lijst ook veel meer een populariteitslijst dan een kwaliteitslijst.’

Eerder liet Van Loo zich bij Food Market al zeer kritisch uit over Noma

Lees de reactie van Cees Helder op de twee Nederlandse chefs in de top 50

Bekijk de vijf beste restaurants ter wereld in vijf video’s

Interview Erik van Loo: ‘We besteden te veel aandacht aan de vorm.’

Mis niks: volg Foodbrigade op twitter