Before Article
Voedselverspilling 3 veelgemaakte fouten

3 x ‘te veel’ in je restaurant

Voedselverspilling: zonde van goede producten, zonde van je tijd en zonde van je geld. Waar het misgaat? Waste watcher Thomas Luttikhold noemt de grootste ‘weggooiers’ van de bestelling. 

Eerder berekende ik hoe een gemiddeld restaurant al snel  7.000 euro per jaar aan goed voedsel weggooit. Of het nu komt door wetgeving, politiek, economie of horeca-etiquetten. Het is in ieder geval een onderwerp waarbij menig restauranthouder van zal zuchten.

Voorkom in elk geval deze drie ‘te veels’ in je restaurant.

Fout 1: te veel brood

Het is hoogstens beleefd om gasten een broodmandje voor te schotelen bij entree. Echter, brood is één van de meest verspilde producten in restaurants. Het wil nog wel eens voorkomen dat je een hoeveelheid brood voorgeschoteld krijgt die je zelfs tijdens een lunch niet wegwerkt. Laat staan voor een 3- gangen menu. Te veel brood, not done!

Fout 2: te veel sla

Naast brood is ook sla één van de meest verspilde producten in de horeca. 150 gram sla in een maaltijdsalade. Een konijn heeft hier zelfs moeite mee. Het logische gevolg: veel sla belandt in de prullenbak. Het gebeurt vaak in vlugheid, maar overproportioneren is een echte don’t.

Fout 3: te veel bijgerechten

Ongevraagde supplementen tijdens een hoofdgerecht. Vaak bestaande uit een bakje friet, salade en een bakje zuur. Vaak begin ik daar pas aan na het opeten van mijn hoofdgerecht, waardoor de frieten lauw zijn of ik geen behoefte meer heb aan een bakje salade. Toch wil ik altijd even alles proeven. Het personeel moet vervolgens de de inhoud van de bakjes weggooien, omdat ik er met mijn klauwen aangezeten heb. Hierdoor is het niet te bewaren en al met al een don’t.

Natuurlijk zijn er nog veel meer don’ts. Volgende keer meer. Heb jij er een paar? Laat het mij weten via twitter.

Lees ook:

Minder voedselverspilling = meer winst

Voedselverspilling kost je minstens 7.000 euro per jaar

3 inspirerende initiatieven tegen voedselverspilling

Voorjaar! 3 slimme tips voor meer restaurantomzet

 

Mis niks, schrijf je in voor onze gratis wekelijkse nieuwsbrief

Eén reactie op “3 x ‘te veel’ in je restaurant”

Reageren niet meer mogelijk .