Before Article

Minder voedselverspilling = meer winst

Voedselverspilling tegengaan is hot: 2014 is het jaar tegen voedselverspilling. Ook op de Horecava kun je er niet omheen: 3 tips van insiders om voedsel- én geldverspilling te voorkomen.

Voedselafval in de keuken, wat doe je ermee? Of: hoe beperk je het? Experts discussieerden erover op de Horecava. Drie opvallende meningen:

‘Bespaar door kritisch je menu in elkaar te zetten’

‘Wees kritischer als het om je menu gaat. Er valt veel te besparen. Gebruik je een ingrediënt voor één gerecht op de kaart? Of voor meerdere? Kijk ook goed naar wie je bedient. Zitten er oudere mensen in je restaurant? Grote kans dat ze met kleinere porties toekunnen. Je bediening kan de keuken er dan op wijzen minder grote porties te serveren.
Zelf werken wij ook met een “twittertafel”. Onze volgers op Twitter kunnen reserveren voor een gerecht van restanten. Als gast weet je niet wat je te eten krijg, maar wel dat het goedkoop is.’
Eric van Veluwen, De Vale Ouwe

‘Investeer tijdig in slimme technieken’

‘Kijk waar je kunt investeren in nieuwe techniek. Goede koeltechnieken houden groenten veel langer vers. Zo komen er technieken beschikbaar die nu al in zeecontainers worden toegepast om boontjes vers uit Kenia in Nederland te krijgen. Er wordt daarbij een gas gebruikt om het zuurstofgehalte te verminderen. Koelkasten voor de horeca met deze techniek komen eraan.’
Wouter de Heij, food designer en directeur van Top b.v.

‘Restanten? Maak een surprisemaaltijd’

‘Houd je voorraad over? Maak daarvan dan een surprisemaaltijd, bijvoorbeeld voor de voedselbank. Je bespaart op afvalkosten en helpt er anderen mee. In Nederland zijn er 70.000 mensen die een voedselaanvulling nodig hebben.’
Salomon Querido, Voedselbanken Nederland

 

Meer meningen over voedselverspilling? Lees het verslag op Misset Horeca.