Before Article
Iets minder restaurantweken a.u.b. - Foodbrigade

Iets minder restaurantweken a.u.b.

Restaurantweken en andere kortingacties zijn veel restaurants een doorn in het oog. Drie organisaties willen nu afspraken maken en willen minder restaurantweken.

Minder en korter. Dat is kort samengevat de wens van drie gastronomische organisaties. Samen maken ze een vuist tegen de alsmaar groeiende macht van de organisatoren van acties als restaurantweken, waarin het publiek met forse kortingen bij goede restaurants kan eten.

In de praktijk gaat dit niet zelden ten koste van de marge van de deelnemende restaurants. Die, in tegenstelling tot de opzet, lang niet altijd structureel profiteren van de exposure en klandizie die de restaurantweken hen opleveren.

Rug tegen de muur

Cees Helder, van Les Patron Cuisiniers, zei hier op Foodbrigade over: ‘Restaurantweken zetten ondernemers met hun rug tegen de muur.’ Er zijn inmiddels zoveel campagnes, dat er altijd wel ergens voor de consument iets met korting te kiezen is. Daarnaast: als je concurrent meedoet met een kortingsactie, dan heb je als ondernemer geen keus.’

Helder: ‘Het is te groots en massaal geworden. De verleiding is groot om er als restauranteigenaar aan mee te doen, zeker als je zaak al een tijdje matig gevuld is. Maar om marges te behouden, ga je op een gegeven moment noodgrepen toepassen. Op den duur sta je structureel onder je niveau te koken. Ga je concessies doen aan je producten.’

Eisenpakket voor minder restaurantweken

En daarmee verliezen restaurants volgens Helder uiteindelijk veel van hun onderscheidend vermogen. Helder is thans met Henk Borst van Alliance Gastronomique en Rik Jansma van Jeunes Restaurateurs d’Europe in gesprek.

De drie organisaties hebben een eisenpakket samengesteld voor organisatoren van actieweken. Dit moet er toe leiden dat restaurants zelf minder afhankelijk zijn van de keuzes van deze organisaties. Rik Jansma: ‘Onze leden willen weer baas in eigen huis zijn.’

Discussieer mee op Facebook:

Lees ook het interview met Cees Helder: restaurantweken zetten chefs met rug tegen de muur

Blijf op de hoogte: ontvang wekelijks de gratis nieuwsbrief van Foodbrigade

Eén reactie op “Iets minder restaurantweken a.u.b.”

Reageren niet meer mogelijk .