Before Article
BART

MasterChef-winnaar: ‘Geen restaurant voor mij’

‘De slotopdracht verliep niet vlekkeloos. Ik twijfelde aan een aantal bereidingen en was ervan overtuigd dat ik het niet had gered.’ Maar Bart won toch MasterChef Holland… Hoe?

Verrast en dolgelukkig. Zo voelde Bart van Berkel zich nadat hij werd verkozen tot MasterChef Holland 2014. De winnaar van het Net5-programma was alles behalve zeker van zaak. Zijn liefde voor eten en wijnen leverde hem uiteindelijk de titel op. 4x MasterChef-winnaar Bart.

1. Zijn sleutel tot succes

De wil om continu bij te leren, dat was naar eigen zeggen zijn grote kracht. ‘Ik heb alle technieken die ik heb geleerd uit de kast gehaald om te kunnen winnen. Dat ging vanzelf. De hele wedstrijd door heb ik informatie opgezogen.’ Zijn belangrijkste les? Vertrouw op je eigen kennis en smaak. Kijk vooral niet te veel naar anderen. ‘Zo maak je intuïtief eigen keuzes. De recepten komen dan vanzelf. Maar je moet wel openstaan voor verandering. Kook technisch, maar ook op karakter en mentaliteit. De kandidaten die hiervoor openstonden, zijn ver gekomen.’

2. Zijn grootste uitdaging

Het lastigste tijdens MasterChef vond Bart de zoektocht naar de eenvoud van gerechten. ‘Je moet niet te veel bedenken. En vooral niet te veel producten pakken. Het draait om eenvoud in de keuze van producten en eenvoud in de keuze van smaak. Zo krijg je de beste gerechten. Als je dat beheerst, dan kun je dat daarna overal op toepassen. Daar heb ik echt aan moeten werken.’

3. Zijn voorbeelden

De mensen die dat eenvoud in al haar kracht uitstralen, zoals François Geurds en Joris Bijdendijk, die benijdt hij het meest. Maar ook anderen: ‘Dankzij mijn deelname aan MasterChef Holland mocht ik beroemde chefs ontmoeten. Dat zou ik graag meer willen doen. Natuurlijk zou ik graag een kijkje willen nemen in de keuken van Rene Redzepi of Heston Blumenthal.’ Maar ook ons eigen land heeft voldoende culinaire helden. ‘Jonnie Boer vind ik een hele nuchtere, ondernemende man. Hem zou ik graag eens willen spreken.’

4. Zijn mening over Nederlandse restaurants

Volgens Bart mag Nederland sowieso trots zijn op zijn restaurants. ‘We hebben aandacht voor presentatie. We zijn innovatief met het binnenhalen van nieuwe smaken. In Nederland kun je echt lekker eten. En niet alleen in sterrenzaken.’ Maar er is volgens hem ook een keerzijde. ‘In veel horecazaken voel je dat de keuken en bediening volledig wordt gedreven vanuit de locatie en geld. Er ontbreekt passie. Daar wil ik me als Nederlander nog wel eens voor schamen. Er moet sprake zijn van de juiste balans.’

Zelf is hij overigens niet van plan een restaurant te starten. ‘Een kookboek schrijven of meer workshops geven, dat lijkt mij wel wat. Ik wil graag mijn enthousiasme over eten en drinken delen met zoveel mogelijk liefhebbers.’

Lees ook:

MasterChef-winnaar Bart: ‘Die stierenballen in mijn mond vergeet ik nooit meer’

Finalist David: ‘In een sterrengerecht gaat te veel tijd zitten’

Finalist Bojana: ‘Je moet niet proberen om alles even lekker te maken’

 

Interview Cees Helder: ‘Veel starters denken onvoldoende na’

Interview Erik van Loo: ‘Mensen hebben het door als je op de automatische piloot werkt’

Interview oud-Bocuse d’Or finalist Martin Ruisaard: ‘Een ster? Liever de toko vol!’

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!

Of volg Foodbrigade op twitter