Before Article
leerling-kok doorwerken - Foodbrigade

Leerling kok, werk eens door!

‘Wat is er aan de hand met de nieuwe generatie horecatijgers (of moeten we het hebben over horecamuizen)? iPhone-generatie; geen mentaliteit, geen doorzettingsvermogen.’

‘Nog niet zo lang geleden waren de arbeidsverhoudingen een stuk formeler, stropdassen ‘all over’. Leidinggevenden werden aangesproken met ‘u’. En je was echt met recht blij en trots dat je een baan had.

Ik vraag me wel eens af of dat nog ook voor de nieuwe generatie geldt… Leerling koks die voor een afspraak niet komen opdagen. Nieuwe mensen die zich twee keer afmelden voor een proefdag met een slap excuus. Mensen die midden in het servies weglopen, omdat het allemaal te druk en te veel is. Leerlingen die zich om de week ziek melden of op hun eerste werkdag ruim 4 uur na het geplande startmoment komen opdagen. Wat is dat toch?

Gooi de koksmessen er niet te snel bij neer!

Ik kan me dat indenken wanneer je in een ‘Gordon Ramsay-achtige omgeving’ werkt en niet tegen druk of stress kan; dat je de koksmessen er snel bij neergooit. En dat er geen lange samenwerking komt wanneer je door je werkgever als een hond behandeld wordt en de werkdruk véél te hoog is.

Maar als je in een normaal horecabedrijf met normale collega’s en normale werkdruk geen doorzettingsvermogen toont… Dan ligt dat écht niet aan de omgeving. Het is immers bekend dat er in dit prachtige vak pieken en dalen zijn. Mise en place, voorbereiden en koffiedrinken tijdens de rustige momenten. Hard werken en stevig doorlopen tijdens de pieken.

Weg met die iPhone!

Kortom, zonder doorzettingsvermogen kom je er niet. Dus beste mensen – reden genoeg om mij het tegendeel te bewijzen! Rug recht, iPhone wegleggen en doorwerken. Toch?’

Meer blogs van Kasper:

Heeft het personeel geen zin om te werken of is het gewoon ongeschikt?

Doe niet moeilijk over kraanwater!

Chef, maak de wc eens vaker schoon!

 

Lees verder:

Guido Panjer: we moeten koks al vertellen dat melk geen ‘kalkwater met andere dingen’ is

Cees Helder: veel starters denken onvoldoende na

 

Volg Foodbrigade op twitter

Vind ons leuk op Facebook (net als ruim 6000 andere chefkoks!)