Before Article
Michiel van der Eerde

Kosten besparen? Begin eens met deze sluipmoordenaars

Geld besparen kun je op vele manieren, maar waar begin je? Michiel van der Eerde geeft voorbeelden uit eigen praktijk.

Misschien wel de grootste sluipmoordenaars voor je restaurant: personeels-, inkoop- en energiekosten. Gelukkig kun je ze met enkele slimme ingrepen terugdringen.

 1. Werk met nul-urencontracten
  Valt het aantal reserveringen op een dag wat tegen, dan bel je een medewerker dat hij/zij een uurtje later mag beginnen. Scheelt je toch al snel 20 euro bruto per persoon per uur aan kosten.
 2. Ga slim om met daluren
  De meeste gasten komen pas na 19.00 uur. Tussen 18.00-19.00 uur kan je keukenteam al voorbereiden voor de volgende dag. Snijden, sauzen maken, etc. Hoeft later niet meer te gebeuren. Dan kunnen ze dan misschien een uurtje later beginnen. En laat ze alvast schoonmaken en opruimen in de keuken, zodat ze daar aan het einde van de avond minder lang mee bezig zijn. Weer 20 euro per medewerker per uur bespaard.
 3. Ken de marktprijzen
  Het is zó belangrijk dat je de marktprijzen kent de goederen die je koopt. Ga daarom langs bij de groothandels. Vraag collega’s uit het vak wat zij betalen (wel collega’s met een vergelijkbare zaak: geen appels met appels vergelijken!).
 4. Wees niet afhankelijk van één leverancier
  Voor een kwartje hoef je niet direct over te stappen naar een andere leverancier, maar je kunt jouw leverancier wel laten weten dat je het ergens anders goedkoper kunt krijgen. Je leverancier scherp houden. Daarom moet je in mijn optiek ook niet met één, maar met meerdere werken. Anders ben je te afhankelijk.
 5. Bestraf energieverspilling
  Controleer ook continu of je medewerkers de kraan niet onnodig laten lopen en of ze het licht en apparaten uitdoen, als die niet aan hoeven te zijn. Energiekosten zijn namelijk niet te onderschatten. Zo ben ik met mijn restaurant jaarlijks al 5.000 euro kwijt aan gas, water en licht. Zeg er dus wat van als je medewerkers verspillen. Gaan ze vaker in de fout, dan levert het ze een officiële waarschuwing op. Enzovoort, enzovoort. Klinkt misschien kinderachtig, maar het kan je een hoop geld schelen.’