Before Article
Kookworkshop geven - Foodbrigade

Bijverdienen met een kookworkshop? Zo wel/niet

Bijverdienen? Veel koks denken dan snel aan kookworkshops. Niet vreemd: koken is populairder dan ooit. Maar let erop dat een kookworkshop geven absoluut niet hetzelfde is als een professionele keuken leiden.

Ik run een cateringbedrijf én ik geef workshops. Bedrijven organiseren steeds vaker hun personeelsuitjes  in de keuken. En leren koken is tegenwoordig zelfs wat voor vrijgezellenfeesten. Dat maakt een workshop voor ons, professionals, tot een aantrekkelijke manier om onze markt te verbreden. Ook om onze markt te versterken: je cursisten leren je kennen en denken zo eerder aan jou als ze een cateraar zoeken.

Toch is het slim om rekening te houden met deze drie basistips:

  1. Spreek je cursist niet aan als leerling kok
    In de restaurantkeuken gaan we erg direct met elkaar om, misschien soms wat lomp. Niet slim om dat ook te doen tegen die ene boekhouder die een workshop komt volgen. Het kan je een afzegging kosten voor volgende lessen, als hij zich heeft aangemeld voor een serie.
  2. Communiceer een niveautje lager
    Ga voor de beginnelingen een niveautje lager zitten. Geef ze niet direct de opdracht om tomaten te gratineren of zoiets. Want: hoe leer je als je niet eens weet wat je moet leren? Bij lessen voor gevorderden ligt dat natuurlijk weer anders.
  3. Bereid geen ‘restaurantgerechten’
    Wanneer heb je als consument wat aan een workshop? Juist, als je iets leert dat je thuis ook kunt maken. Dus maak gerechten met producten die ook gewoon in de supermarkt of bij de visboer te verkrijgen zijn. Dus: geen exclusieve ingrediënten die alleen bij de groothandel te koop zijn. Maar de gerechten mogen natuurlijk wel uitdagend zijn. Een Kreeft Thermidor kan prima. En thema’s als tapas of Italiaans doen het ook altijd goed.

Een kookworkshop is dé manier om je kunde te tonen, en je kennis. Zo krijg ik vaak de vraag hoe het toch mogelijk is tegelijkertijd zoveel gerechten op tafel te zetten. Voor ons geen lastige vraag: voorbereiden en mise-en-place natuurlijk. Toch staan cursisten er van te kijken als ik zeg dat je een biefstuk ook prima ’s middags kunt bereiden en ‘s avonds kunt opwarmen. Hoe meer je ze helpt, hoe groter de kans dat ze terugkomen. Om misschien bij jou te komen eten.

Lees ook:

Interview: zo behaalde deze chef meer inkomsten dankzij kookworkshops

Interview: chefs moeten meer lesgeven

Blog: restaurateur gaat cateren? 6 veranderingen in je zaak