Before Article
Koken met bier

Koken met bier, verras je gasten

Eens experimenteren met de smaken van je gerechten? Ga dan eens koken met bier, in plaats van wijn. Met één van de nieuwe speciaalbieren die dit voorjaar op de markt verschijnen bijvoorbeeld. En zet zo je gasten een verrassend biergerecht voor.

Voordelen van koken met bier

Koken met bier heeft veel voordelen. Je kan er bijvoorbeeld naar hartenlust mee experimenteren. En de verschillende soorten bier (witbier, fruitbier, tripel, abdijbier) geven elk een bijzondere, eigen smaak aan je gerechten. Ter inspiratie, een voorbeeld van een gerecht met schelpen en bier:


7 bierkooktips

Geïnspireerd geraakt? Met onderstaande 7 do’s & don’ts voor het koken met bier kun je zelf makkelijk aan de slag. Zet binnen no-time bijzondere biergerechten op je menukaart.

  1. Bier is van nature bitter door de hop. Mout voegt een zoetje toe aan het bier. De balans tussen mout en hop is het belangrijkste basis van de smaak van bier. En dus ook van je gerecht! Zorg daarom dat je de juiste bier bij het juiste gerecht zoekt. Hetzelfde gerecht met een ander soort bier kan heel anders smaken.
  2. Zoek zoveel mogelijk naar overeenkomsten in de smaak van bier en gerechten. Bijvoorbeeld een salade met een vinaigrette zal beter combineren met een geuze, witbier of fruitbier, dan met een abdij- of trappistenbier. Een abdij- of trappistenbier is weer beter bij stoofgerechten.
  3. Hoe langer het bier is gekookt en is gereduceerd, hoe sterker de smaak is. Als je gerecht lang moet sudderen, gebruik dan geen bier met een al te sterke of bittere smaak. Die smaak gaat dan overheersen.
  4. Als je kookt met een sterksmakend biertje , begin dan met een klein beetje bier en vul aan met bouillon. Gedurende de kooktijd voeg je af en toe wat bier toe, voor de smaak.
  5. Is je stoofpot met bier te bitter geworden? Voeg dan een beetje gepureerde wortel, een paar druppeltjes citroensap en rozemarijn of tijm toe.
  6. Is je saus bitter door het bier? Voeg een beetje zoete Madeira of sherry toe.
  7. Gebruik geen bier tijdens het koken dat je zelf nooit zou drinken. Smakeloos bier, zorgt voor smakeloze gerechten.

Bronnen:

http://www.simpson.uk.com/AdurBrewery/Beerandfood/Hints.htm

http://www.biercuisine.nl/koken-met-bier

http://beer.about.com/od/cookingwithbeer/a/CookingIntro.htm