Before Article
Kinderen in restaurant - welkom of niet?

Kinderen in restaurant? Graag of niet?

Ophef deze maand over een chefkok die zich op twitter afvroeg of hij een ‘no kids policy’ moest invoeren. Foodbrigade peilde de mening van Nederlandse horecaondernemers.

In de VS ontstond grote discussie na een tweet van de chef-kok van restaurant Alinea.

Een stel bracht een baby van acht maanden mee naar het chique restaurant met Michelinster, nadat hun babysitter op het laatste moment had afgezegd.

De baby huilde non-stop. Tot zichtbare ergernis van andere gasten – die vaak lang van te voren hadden gereserveerd én betaald. Ook in Nederland behoren luidruchtige kinderen van andere gasten tot de grootste ergernissen van restaurantbezoekers, bleek uit onderzoek van Foodbrigade.

Chefkok Grant Achatz van het restaurant vroeg zich op twitter af of je als restaurant ouders zou moeten verzoeken zónder kinderen te komen.

Dat veroorzaakte de nodige discussie. Ook CNN besteedde er aandacht aan.

Foodbrigade peilde op Facebook hoe Nederlandse professionals in de horeca hierover denken. Kinderen in restaurant: leuk, of last?

Moeten we toleranter zijn? Of juist vaker kinderen weigeren om de ervaring van andere gasten niet te verstoren? Die vraag leverde een aantal interessante reacties op. We lichten de twee meest opvallende eruit:

  1. Gasten van de toekomst!
    Ritchie Schiefer, chef-kok bij restaurant Berrisz is heel duidelijk: kinderen zijn de gasten van de toekomst. Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Maar tegelijkertijd geeft hij toe zelf ook heel nerveus te worden van gehuil. ‘Ik ga dus zelden uit eten met de kinderen.’
  2. Geen oog voor de kinderen
    Peter Kapatsos zit al 30 jaar in de horeca. ‘Ik heb geen problemen met kinderen, maar wel met ouders die hun kinderen meenemen en vervolgens aan hun lot overlaten zodat ze met hun vrienden kunnen borrelen.’

In Nederland lijken we de verantwoordelijkheid dus vooral bij de ouders neer te leggen. Neem jonge kinderen niet mee, of zorg dat andere gasten er geen last van hebben.

Een te starre houding op dit gebied kan je ook klanten kosten. Ook ouders met jonge kinderen willen namelijk wel eens lekker ontspannen uit eten met hun kinderen.

Tips voor gezellige kinderen in restaurant

Het kan dus zeker lonen om je restaurant kindvriendelijker te maken. Deze acht tips helpen je op weg.

Kinderen in restaurant kindvriendelijk