Before Article
Kaasplateau dessert Foodbrigade

Scoren met kaas

Geen kaasplankje op je menukaart? Gemiste kans. Kaas is een geliefd dessert en de mogelijkheden zijn talrijk.

 

Overweeg je kaasplateaus aan je menukaart toe te voegen? Goed idee. Bedenk wel dat de ene kaas de andere niet is. Met onderstaande suggesties wordt je eigen kaasplankje een succes.

Vijf kaasgroepen

Voor een dessert zijn drie of vier kazen voldoende. Zorg ervoor dat dit kazen zijn uit verschillende ‘kaasgroepen’. Er zijn grofweg vijf kaasgroepen: harde en halfharde kazen, geiten- en schapenkaas, blauwaderkazen, rodekorstkazen en wittekorstkazen.

Van mild naar pittig

Varieer en bouw het kaasplankje op van mild naar pittig, waarmee alle smaken optimaal tot hun recht komen. Waak ervoor te veel op te dienen: 75-100 gram kaas per persoon volstaat in de meeste gevallen voor een dessert.

Kaasbegeleiders

Serveer meer dan kaas! ‘Begeleiders’ zorgen voor een complete smaakbeleving. Diverse broodsoorten (bijvoorbeeld met noten of vijgen) zijn hiervoor geschikt, maar denk ook aan noten, olijven of confiture. Houd er wel rekening mee dat zoete confiture de scherpe kaas van smaak weghaalt.

Temperatuur kaasplankje

Kaas is op kamertemperatuur het lekkerst. Houd er rekening mee dat verse kaas minimaal een halfuur nodig heeft om op temperatuur te komen.

Lees alles over het samenstellen van een kaasplankje en de diverse soorten kazen waaruit je kunt kiezen.

Wist je dat Sligro ongeveer 1.500 verschillende kaassoorten aanbiedt?