Before Article
HorecaTop: pak problemen samen aan

HorecaTop: pak problemen samen aan

Werkgevers en werknemers gaan samen de arbeidsproblemen in de horeca aanpakken. Dat bleek gisteren tijdens de HorecaTop van FNV Horeca in Maarssen.

Volgens de FNV Horeca is een gezamenlijke aanpak van de branche een stuk minder vanzelfsprekend geworden. ‘Beloning, flexibele arbeidscontracten, scholing en vakopleiding zijn onderwerpen waar werkgevers en werknemers al decennia lang afspraken over maken. De omstandigheden zijn veranderd en de arbeidsverhoudingen zijn onder druk komen te staan’, zo gaf de vakbond eerder dit jaar al aan.

Manifest voor de horeca

De belangrijkste conclusies van de HorecaTop zijn gepresenteerd in een Manifest voor de horecabranche. Dat bevat uitgangspunten waar sociale partners, scholen en andere betrokkenen beleid op moeten ontwikkelen. Het draait allemaal om samenwerking:

  1. Samen verantwoordelijk voor flexibele, allround inzetbare medewerkers
  2. Verbeter de verbinding tussen werkvloer en sectorniveau
  3. Samen naar innovatieve oplossingen voor regionale arbeidsmobiliteit
  4. Maak een meerjarenstrategie voor in-, door- en uitstroom
  5. De cao: samen verder, maar wel anders

‘Nu beleid ontwikkelen’

Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca, gaat de toekomst na de HorecaTop met een goed gevoel tegemoet. ‘De Top heeft vandaag met de uitkomst van het Manifest bewezen dat zij koers willen zetten op samenwerking binnen de horecabranche. Het is nu aan alle betrokkenen binnen de sector om te zorgen dat hier beleid op wordt ontwikkeld. Wij zullen hier in ieder geval een vervolg aan geven!’