Before Article
'Horeca de dupe van kartelboete bierbrouwerijen'

‘Horeca de dupe van kartelboete bierbrouwers’

Horecaondernemers gaan waarschijnlijk meer betalen voor bier, kopt het Duitse Der Spiegel. De reden? Vijf grote Duitse bierbrouwers kregen onlangs een kartelboete en de kans is groot dat ze die doorbelasten aan hun klanten.

Het gaat om de brouwerijen Warsteiner, Bitburger, Krombacher, Veltins en Barre. In 2006 en 2008 maakten ze afspraken over een gecoördineerde prijsverhoging, waardoor horecaondernemers en consumenten een te hoog bedrag betaalden voor biervaten en kratten pils. Als straf legde het Bundeskartellamt ze een torenhoge boete op van 106,5 miljoen euro. Drankhandelaren verwachten nu dat dit leidt tot hogere bierprijzen. Het doorberekenen heeft volgens hen ook te maken met de toch al lage marges op de productie van bier.

Meer bierbrouwerijen verdacht

Mogelijk volgen er nog meer boetes voor brouwerijen. Het Bundeskartelemant neemt momenteel vier kleinere brouwerijen in Noordrijnland-Westfalen onder de loep en ook een regionale branchevereniging uit deze deelstaat staat onder verdenking. Verder loopt er een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van twee andere grote brouwerijen. Duitse media schrijven dat het gaat om Radeberger en het Deense Carlsberg.