Before Article
Hoe leid je leerling-koks op

Talent opleiden? Tips en trucs van De Librije en Ciel Bleu

Hoe leid je leerling-koks op? Wat moet je wel doen en wat absoluut niet? Foodbrigade ging langs in de opleidingskeukens van De Librije*** en Ciel Bleu**.

Bram Stoverink en Kimberly Woudstra deden dit jaar mee aan de vakwedstrijden van Stichting Horecatalent Achterhoek. Met succes! Stoverink won met zijn eerste plaats in de wedstrijd Leermeester/Leerling een stageplaats in driesterrenrestaurant De Librije. De aanmoedigingsprijs voor Woudstra betekende voor haar ook een stageplaats in tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Foodbrigade liep een dagje met hen mee.

Zo leidt De Librije leerlingen op

Opleiden speelt een belangrijke rol in de keuken van De Librije. In het restaurant lopen twee leerling koks rond en in Librije’s Zusje zelfs vijf. Chef-kok Maik Kuijpers: ‘Het is belangrijk dat het vak niet uitsterft en jonge koks ook de stap durven te maken naar het wat hogere segment. Begeleiders moeten ze wel fouten durven laten maken. En vervolgens rustig uitleggen wat er fout is gegaan.’ Bekijk in onderstaande video hoe hij de begeleiding aanpakt, en wat stagiair Stoverink daarvan leert.

En zo leidt Ciel Bleu leerlingen op

‘Tijdens opleidingen moet je koks een goed beeld geven van de horeca. Niet alleen van de mooie kanten.’ Daarom laat Onno Kokmeijer leerlingen een belangrijke rol vervullen bij Ciel Bleu. ‘Hij of zij moet wel het besef hebben dat hier gasten langskomen die een kleine 220 euro per persoon besteden en daar kwaliteit voor terug willen.’ Daarvoor moeten ze volgens hem onderdeel worden van het team. Bekijk zijn aanpak en wat dat met een stagiair als Woudstra doet.

Volgende week op Foodbrigade: meer tips voor aannemen en begeleiden van Onno Kokmeijer.

Lees ook:

Interview president Koksgilde: in opleiding moet ambacht weer centraal staan

Interview: leerlingen vergeten nog wel eens dat een gerecht ook rendabel moet zijn

Blog: leerling kok, werk eens door!