Before Article
Haal meer uit je wijnkaart: 7 tips

Haal meer uit je wijnkaart: 7 tips

Met de juiste wijnkaart trek je gasten, houd je ze tevreden en behaal je meer omzet. Hoe je tot een goede kaart komt? Nou, zo bijvoorbeeld.

 1. Richt in naar gerecht
  Het allerbelangrijkste is dat je wijnen passen bij de gerechten. Start dus met de aperitiefwijnen en eindig met de dessertwijnen. Rangschik verder van licht naar zwaar.
 2. Beter een dure goede wijn, dan een dure slechte
  Gasten laten zich niet voor de gek houden. Onderhandel dus met je leverancier om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen en doe zelf ook kennis op, bijvoorbeeld tijdens wijnproeverijen.
 3. Vertel welke wijn je schenkt
  Ga verder dan naam en prijs. Geef bijvoorbeeld ook een omschrijving van de wijn die je schenkt en zijn smaak. Anders zal je gast veelal voor de bekende wijnen gaan, terwijl hij misschien best iets anders wil proberen. Gasten zijn ook steeds meer geïnteresseerd in de producent van de wijn.
 4. Zet ook onbekend op de kaart
  Veel gasten gaan uit eten voor bijzondere gerechten, maar willen ook best een bijzondere wijn uitproberen. Schenk dus niet alleen bekende wijnen. Plaats ook wat minder bekende wijnen op je wijnkaart.
 5. Bied variatie in prijs
  Zo waak je voor een te duur of een goedkoop imago en voorkom je eenzijdig aanbod.
 6. Schenk ook per glas
  Maak het mogelijk per glas te bestellen. Je gast kan zo zijn wijn, al dan niet op advies van de bedieningsmedewerker, beter op zijn gerecht afstemmen.
 7. Zie je huiswijn als paradepaard
  Een goede huiswijn versterkt je imago. De wijn van het huis is een wijn met karakter, maar zonder een te uitgesproken smaak of een te hoog alcoholgehalte. Gasten onthouden het als ze een lekkere wijn bij je hebben gedronken. Zo komen ze eerder terug, en stappen ze dan misschien wel over op de duurdere wijnen.