Before Article
Grant Achatz

Kijkje in de keuken van chef Grant Achatz van Alinea

Restaurant Alinea (drie Michelin-sterren) van chef Grant Achatz werd onlangs door de lezers van Elite Traveler uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Voor de derde keer op rij.

In onderstaande video dit keer een letterlijk kijkje in de keuken van dit toprestaurant: 24 uur Alinea in 3 minuten.


De stijl van Grant Achatz

Grant Achatz wordt gezien als één van de koplopers van de moleculaire keuken. Hij werd geïnspireerd door de moleculaire gastronomie na een bezoek aan El Bulli. Sindsdien serveert hij moleculaire gerechten als lolly’s van olijfolie, vloeibaar hooi en ballonnetjes met nootmuskaatgas. ‘We zeggen nooit nee tegen idee. Er zijn meer manieren om een product of gerecht te bereiden. We proberen alles uit.’ Achatz is bijvoorbeeld trots op de eetbare ballon die ze bij Alinea hebben ontwikkeld. ‘Na lang experimenteren ontdekten we de precieze hoeveelheden suiker die je nodig hebt om hele buigzame, dunne toffee te maken. Daarna lieten we substantie vollopen met helium waardoor het een echte ballon wordt. Onze eetbare ballon blijft dan ook boven je bord zweven.’

Grant Achatz eetbare ballon

Kluwak Kupas

Grant Achatz aan het werk zien? In onderstaande video gaat hij de uitdaging aan om een recept te verzinnen met het Aziatische ingrediënt Kluwak Kupas.


Meer kijkjes in de keuken?

  1. Peter Goossens gaat aan de slag met kreeft
  2. Heston Blumenthal maakt jelly met absint
  3. Alex Atala maakt tucupi
  4. René Redzepi maakt The henn and the egg
  5. Juan en Jordi Roca maken gekarameliseerde appel met suikerspin