Before Article
Gezocht: het grootste talent uit de achterhoek

Gezocht: het grootste horecatalent

Een stage bij sterrenchef Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse in de Librije. Dat is alleen weggelegd voor de winnaar van het horecakampioenschap van Oost-Nederland. 

Studenten strijden 18 maart in Ruurlo om de titel ‘Het grootste horecatalent’. Daar kunnen ze ook een stage bij sterrenrestaurant Okura in Amsterdam, mét overnachting, winnen. En een “Rungisreis” van Sligro, een reis naar de grootste versmarkt ter wereld in Parijs.

‘Niveau elk jaar hoger’

Stichting Horecatalent Achterhoek (SHA) organiseert de vakwedstrijden dit jaar voor de zevende keer, om studenten te stimuleren en opleidingen en de horecabranche te promoten. Koks, gastheren en gastvrouwen in opleiding en docenten en leermeesters voeren er meerdere opdrachten uit. Voor een deel vooraf in het leerbedrijf en voor een deel ter plekke in Orangerie Huize Ruurlo. ‘De jury beoordeelt dan ook meerdere onderdelen, zegt organisator Wim Slotboom. ‘Voor de keuken op: originaliteit, techniek, smaak, presentatie en hygiëne. Bij de bediening gaat het om techniek, houding, creativiteit, presentatie en gastheerschap. Elk jaar zien we het niveau van de kandidaten stijgen.’ Naast het kampioenschap van Oost-Nederland is er ook een wedstrijd waaraan leerling en leermeester samen kunnen meedoen.

En dat is nog niet alles

Er is meer te doen op de talentendag. Foodbrigade-blogger Guido Panjer, onder meer winnaar van de Gouden Koksmuts, is er ook. Hij verzorgt demonstraties met Sligro-producten. Erik te Velthuis, manager topsportrestaurant, vertelt over hoe voeding je helpt te herstellen. Er is een kenniswedstrijd, waarbij deelnemers een diner voor twee kunnen winnen. En je kunt ook nog eens proeven van de “Slow Food” van producenten uit de Achterhoek en kennismaken met Sligro-producten op het ‘freshplein’.

Wedstrijdkandidaten kunnen zich nog inschrijven voor de wedstrijden via www.horecatalentachterhoek.nl.

in zijn laatste blog