Before Article
Gert De Mangeleer-Joachim Boudens

Een kijkje in de keuken van sterrenchef Gert de Mangeleer

Gert de Mangeleer is de rising star van de internationale horecawereld. Binnen vijf jaar drie Michelinsterren én uitgeroepen tot Beste Europese Chef van het Jaar.

De Vlaming De Mangeleer is samen met Joachim Boudens chef en eigenaar van het driesterrenrestaurant Hertog Jan in Brugge. Ze begonnen in 2005, de eerste ster kwam al in 2007. Inmiddels hebben ze er drie. Hertog Jan heeft een eigen boerderij en moestuin. Met het grootste voordeel: twee keer per dag verse producten op tafel. In onderstaande video bereidt De Mangeleer een gemarineerde zeebaars, mét groenten uit eigen tuin.


De stijl van Gert de Mangeleer

De Mangeleer typeert zijn eigen stijl als ‘eenvoudig, met respect voor natuurlijke smaken.’ ‘De combinatie van traditie en modernisme is voor mij het meest uitdagend, voor zover de basismaak van de producten behouden blijft.’

Gert De Mangeleer-gerechten

Uren nadenken over gerechten

Inspiratie vindt Gert de Mangeleer in het product. ‘In de groenten, bloemen en kruiden die we zelf kweken. Over elk gerecht wordt urenlang nagedacht. Op een bepaald ogenblik begin ik te werken aan een nieuw gerecht. Soms gaat dat vlot. Even denken en twee, drie dagen later staat het gerecht op papier. En soms komt het niet, ook na twee of drie weken niet. In een tweede fase begin ik te koken. Soms klopt het, soms niet. Als het lukt, werk ik het gerecht verder uit. Opnieuw op papier. Uiteindelijk is er de derde en laatste fase, waarin vooral de dosering wordt uitgewerkt. Als ik de perfecte dosering gevonden heb, is het gerecht klaar.’

Gert de Mangeleer-Hertog Jan

Meer kijkjes in de keuken?

  1. Heinz Reitbauer maakt in bijenwas gegaarde vis
  2. Alex Atala maakt tucupi
  3. Daniel Humm maakt zwarte zeebaars
  4. Massimo Bottura maakt torta barozzi
  5. René Redzepi maakt The henn and the egg
  6. Juan en Jordi Roca maken gekarameliseerde appel met suikerspin